Fransman Denis Chevrot heeft zich in Hamburg zojuist tot Europees Kampioen Ironman gekroond. Daarmee verslaat de Fransman onder andere topfavoriet Jan Frodeno, maar het feest wordt volledig overschaduwd door een dodelijk ongeluk dat tijdens het fietsonderdeel plaatsvond. Bij dat ongeluk kwam een motard van de organisatie in botsing met een fietser, waarbij eerstgenoemde om het leven kwam.

Over dat ongeluk vind je hier meer. De wedstrijd begon nog wel prachtig, met Frodeno die na 46:35 minuut als eerste uit het water kwam. Hij werd gevolgd door een grote groep met vrijwel alle favorieten en op de fiets ontstond een kopgroep van negen man: naast Frodeno en Chevrot zaten daar ook Kristian Hogenhaug, Josh Amberger, Jesper Svensson, Florian Angert, Pieter Heemeryck, Robert Kallin en Finn Grosse-Freese in. In de tweede helft van het fietsonderdeel werd er pas echt gas gegeven – voornamelijk door Hogenhaug – en kwam de Deen uiteindelijk helemaal solo aan de leiding. Eenmaal terug in T2 had de voormalig winnaar van Challenge Almere-Amsterdam een voorsprong van ruim twee minuten op Frodeno, Kallin, Svensson en Heemeryck en daarachter was het verschil nog groter met de daaropvolgende mannen. Chevrot volgde op ruim drie minuten.

Tijdens de run waren het Frodeno en Heemeryck die snel nar voren liepen en al na tien kilometer waren aangesloten bij Hogenhaug. Ook Chevrot kwam snel dichterbij en liep toen vierde op nog maar anderhalve minuut achterstand. Vanaf dat moment nam Frodeno de leiding in de wedstrijd, liep hij ook langzaam maar zeker weg bij Heemeryck, maar tegelijkertijd was het Chevrot die overduidelijk het beste liep. De Fransman pikte eerst Heemeryck op en na 25 kilometer ging hij ook voorbij aan Frodeno, die op zijn beurt niet meer kon aanhaken.

Chevrot liep vanaf dat moment naar de overwinning. Dat deed hij in een razendsnelle tijd van 7:26:21. In de laatste drie kilometer ontstond nog een bijzonder spannende strijd om het zilver, brons en de chocolade-medaille tussen Frodeno, Heemeryck en Hogenhaug, die binnen twintig seconden van elkaar liepen. Heemeryck bleek uiteindelijk de snelste en finishte als tweede in 7:31:01. Hogenhaug pakte het brons in 7:31:12 en daarmee viel Frodeno net buiten het podium.

Dodelijk ongeluk

De dag wordt logischerwijs overschaduwd door een zeer heftig, dodelijk ongeluk. De live-uitzending van de wedstrijd werd op alle Duitse televisiezenders stopgezet. Ironman krijgt veel kritiek over de manier waarop het is omgegaan met het ongeval: de livestream gaf tot een paar uur na het ongeval geen enkele aandacht aan de tragedie. Commentaroren bleven benadrukken dat het ‘een geweldige dag’ was. Ondertussen stroomden de negatieve/verontwaardige comments binnen, maar die besloot Ironman uit te schakelen. Pas een paar uur na het dodelijke ongeval liet Ironman weten dat er ‘een ongeluk’ had plaatsgevonden, maar dat er niet veel duidelijk was. Op dat moment was alles al te zien en te lezen op media wereldwijd.