Waar gehoopt werd op Nederlandse topprestaties – vooral van Maya Kingma – was dat vandaag helaas niet het geval tijdens het EK Triathlon OD in Madrid. De wedstrijd werd overigens omgetoverd tot een duathlon, waarbij de eerste 1500 meter zwemmen veranderde in een 5 kilometer run. Daarna volgden wel gewoon 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen. De wedstrijd werd gewonnen door Jeanne Lehair.

Al vanaf de eerste run hadden de Nederlandse vrouwen – naast Kingma stonden ook Barbara de Koning en Marit van den Berg aan de start – het moeilijk met het tempo vooraan en verloren ze de aansluiting met de kopgroep. Dat zou gedurende de dag ook niet meer veranderen. Wat dat betreft werd de wedstrijd ook minder aantrekkelijk voor de Nederlandse kijker.

Toch was de strijd die zich tijdens de afsluitende run ontvouwde wel mooi om te zien. Er werd strijd tot in de laatste meters geleverd, met uiteindelijk dus Lehair als winnares: de atlete uit Luxemburg finishte na 1:59:52. Ze bleef daarmee zeven seconden voor de Duitse Lisa Tertsch (1:59:59) en achttien seconden voor de eveneens Duitse Tanja Schrär (2:00:10).

Alle Nederlandse vrouwen stapten tijdens de wedstrijd uit en kwamen dus niet over de finish. Ook de Nederlandse mannen Donald Hillebregt en Mitch Kolkman kwamen niet over de finish. De mannenrace werd gewonnen door David Castro Fajardo. Jonathan Brownlee werd tweede en Adrien Briffod werd derde.