Dit weekend, overmorgen om precies te zijn, start Steve Miller – natuurlijk samen met een groep andere fanatiekelingen – aan Ironman 70.3 Vichy. Doel: zoveel mogelijk geld ophalen voor KiKa / KiKa Extreme. Het is voor veel deelnemers ook nog eens hun eerste triathlon. Miranda Tick kan er over meepraten: dit jaar staat ze niet aan de start, maar vorig jaar deed ze mee aan de eerste editie en volgend jaar is ze in Barcelona ook weer van de partij. ,,Ik ben begonnen zonder enige ervaring in de benen.”

Dat ‘beginnen zonder ervaring’ gebeurde overigens aanvankelijk in voorbereiding op de marathon van New York, die Tick in 2013 liep. ,,Toen dacht ik dat ik dat één keer zou doen en er daarna wel klaar mee zou zijn. Des te meer omdat ik helemaal geen hardloper was. Wel dacht ik dat als ik wilde hardlopen, ik het dan maar meteen goed moest doen. Ik vond het mooi om daar een goed doel aan te koppelen.”

Hersentumor

Dat dat KiKa moest worden, was voor Tick geen lastige beslissing. ,,Mijn zoon had een hersentumor en ook nu zit er nog steeds iets in zijn hoofd. Gelukkig is het heel stabiel, maar spannend is het natuurlijk wel. Toen ik in aanraking kwam met KiKa, merkte ik al snel dat het een hele fijne organisatie is. Fijne mensen en ik heb ook goed contact met de directeur.”

Zo geschiedde het dan ook dat Tick het niet bij die marathon hield. ,,Ik ben iemand van de uitdagingen en ga het liefst verder dan mijn comfortabele grenzen.” En dat deed ze dus door zich in te schrijven voor de eerste KiKa-editie van Ironman 70.3 Vichy, nu een jaar geleden. ,,Als je ziek bent is er zoveel strijd. Dat zie ik bij mijn zoon. Deze triathlon zag ik als een strijd die ik met mezelf aan moest gaan.”

‘Ik doe het gewoon’

Het meest opvallend is misschien nog wel dat Tick – nadat ze een paar marathons had gelopen – altijd riep dat ze nooit een triathlon zou willen doen. ,,Ik haat zwemmen: ik kon het niet en vond het verschrikkelijk. Maar goed, uiteindelijk dacht ik: ‘ik doe het gewoon’.”

Een goede keuze van Tick, want los van het feit dat ze een heleboel geld ophaalde voor het goede doel, bleek de wedstrijddag een onvergetelijke. ,,Tijdens de race heb ik het moeilijk gehad, emotioneel ook, maar ik heb vooral ook heel veel genoten. Het was zó tof. En na de finish stonden al mijn ‘KiKa-maatjes’ daar. Kippenvel. Eén grote ontlading. Eén ding wist ik meteen: dit wil ik vaker doen.”

En dat gaat dus gebeuren. De editie van dit jaar volgt Tick op de voet en met grote interesse, maar volgend jaar staat ze – dan bij Ironman 70.3 Barcelona – zelf weer aan de start. ,,Daar heb ik nu al zin in.”

Terugblikken op de vorig jaar door Tick geleverde prestatie? Dat kan via deze video!