Hij deed nooit eerder een triathlon, kijkt er wél heel erg naar uit en des te meer omdat hij zijn deelname aan Ironman 70.3 Vichy ook nog eens heeft gekoppeld aan een inzamelingsactie voor het goede doel: KiKa Extreme. Inmiddels heeft hij al bijna 11.000 euro opgehaald, terwijl de teller nog loopt. Op 24 augustus komt hij in actie voor zijn 1.9 kilometer zwemmen, 90 kilometer fietsen en 21.1 kilometer hardlopen. ,,Ik ben iemand die heel graag iets betekent voor anderen. Heel gaaf om dat nu te koppelen aan deze sportieve uitdaging.”

En een sportieve uitdaging gaat het zeker worden voor Miller, want de 36-jarige beroepsmilitair is dan wel sportief, maar een triathlon deed hij dus nog nooit. ,,Ik heb wel altijd een zwak gehad voor de sport en het leek me heel cool om de drie sporten achter elkaar te doen, maar ik heb nooit echt doorgepakt. Zwemmen kon ik altijd al wel goed, lopen begon ik te doen toen ik op twintigjarige leeftijd in militaire dienst ging – al was dat toen dus vooral een ‘moetje’ – en het fietsen heb ik nog later opgepakt. Vrienden zeiden altijd al tegen me dat ik gewoon eens een triathlon moest proberen.”

‘Op zoek naar iets anders’

Eerst volbracht Miller de afgelopen jaren al diverse marathons, maar binnenkort dus zijn eerste halve triathlon. Inzetten voor het goede doel is iets dat hij al jaren doet. ,,Sinds ik 17 ben, begon ik al geld in te zamelen voor de grootste goede doelen die Nederland kent. Voor Kika heb ik eerder ook al eens de marathon van Berlijn gelopen, maar nu was ik op zoek naar iets anders. Dan kom je al snel bij triathlon uit.”

‘Misschien red ik wel het leven van een kind’

Dat ‘iets doen’ voor goede doelen, zit hem in het bloed. ,,In ieder geval in mijn karakter. Zeker toen ik vader werd en alles goed ging – onze kinderen zijn gezond en we hebben optimaal kunnen genieten van alle mooie momenten – besefte ik me wel dat dit niet voor iedereen geldt. Er zijn in Nederland best veel kinderen ziek en helaas overlijden er ook nog altijd kinderen. Ik wil álles doen wat er binnen mijn mogelijkheden ligt om dit soort dingen te minimaliseren. Ik hou me altijd vast aan het idee dat iedere duizend euro die ik ophaal, misschien wel eens een leven van een kind kan redden. En daarmee is het geluk van een heel gezin bezegeld.”

Miller kan in ieder geval niet wachten om over een kleine twee weken af te reizen richting Vichy, samen met een groep van ongeveer dertig gemotiveerde sporters die zich allemaal inzetten voor het goede doel. ,,Ik heb heel veel zin in de race, maar ook om de finish te halen. Het zal ongetwijfeld een emotionele dag worden.”