Het is slechts vijf maanden geleden: de laatste keer dat de Canadese Mike Chayka crystal meth gebruikte. In de maanden daarna gooide hij zijn leven drastisch om. Zó drastisch dat hij zondag zelfs – onder aanmoediging van geëmotioneerde en trotse geliefden – zijn eerste triathlon ooit finishte.

,,Het idee ontstond vijf maanden geleden. De afgelopen week was de angstigste, meest zenuwslopende en stressvolle week uit mijn leven”, vertelt hij in een interview met CBC News. ,,Dit heeft mij mijn ‘spark’ teruggegeven. Die was ik kwijtgeraakt. Ik liep als een zombie door het leven.” Tijdens de halve Ironman van Calgary, Canada, afgelopen zondag, vond hij deze ‘spark’ terug; en dat ook nog eens binnen de vijf uur (4:58:05): ,,Ik kan het niet omschrijven. Het is beter dan welke drug dan ook.”

Onderstaand de beelden van de emotionele en uitzinnige finish van Chayka (tekst gaat verder onder video).

Former meth user finishes triathlon

Five months ago he used meth for the last time. On Sunday, he completed his first triathlon: www.cbc.ca/1.5243436

Geplaatst door CBC Calgary op Zondag 11 augustus 2019

 

Het hele voorgaande traject legde Chayka af onder begeleiding van coach Vanisha Breault, oprichtster van de Terminator Foundation: een stichting die sport als middel gebruikt om mensen van verslavingen af te helpen. Breault veegde de tranen uit haar ogen toen ze Chayka uiteindelijk over de streep zag komen. ,,Het is buitengewoon wat hij vandaag heeft gedaan”, verklaarde zij.

Familie kwam uit alle uithoeken van het land om Chayka een hart onder de riem te steken. Zo ook ouders Charlene Sweeney en George Chayka. ,,Dit is een grote prestatie, ik ben trots op wat hij heeft gedaan. Dit is een eerste stap in een proces waaraan hij zal moeten blijven werken. Maar dit is een gigantische, gigantische poging”, aldus de vader van Chayka. ,,Ik wist dat hij het in zich had. Uiteindelijk was het allemaal aan hem en hij heeft bereikt waarnaar hij streefde.”

Na een feestje op zondag begon maandag het harde werk weer: het trainen voor de hele Ironman.

Een uitzinnige Chayka bij de finish van zijn eerste triathlon. (Foto: Facebook)