Vanavond – of beter gezegd vannacht Nederlandse tijd – gaat het testevent voor de Olympische Spelen van 2020 los in Tokyo. Uiteraard zoekt ook TeamNL de hitte van Japan op en verkent het de omgeving; niet alleen het wedstrijdparcours, maar ook de trainingsfaciliteiten in de buurt waar de atleten in aanloop naar de wedstrijd volgend jaar zullen trainen en taperen.

Rachel Klamer en Maya Kingma trappen vannacht om 00:30 uur (Nederlandse tijd) het evenement af tijdens de individuele elite dames race. De mannenrace vindt plaats in de nacht van donderdag op vrijdag, maar hieraan zullen geen Nederlanders deelnemen. Ondanks dat Jorik van Egdom en Marco van der Stel aanwezig zijn in Tokyo, ligt de focus voor hen op de Mixed Team Relay; in de nacht van zaterdag op zondag – om 01:00 uur Nederlandse tijd – zal de hoorn klinken voor het team. Het exacte programma – inclusief de lokale en Nederlandse tijden – staat vermeld onderaan dit artikel.

Acclimatiseren
Op ongeveer 120 kilometer afstand van Tokyo trainden de vier atleten de afgelopen dagen op schiereiland Tateyama. De locatie waar het team ook volgend jaar zal verblijven voorafgaand aan de Spelen om te acclimatiseren. Als tegenprestatie voor het organiseren van deze stage – dit nam de stad Tateyama volledig voor haar rekening – deelden de atleten en coaches afgelopen week hun kennis over de sport op een lokale school. Dinsdag verplaatste het Olympische team zich naar Tokyo om te focussen op de wedstrijden.

(tekst gaat verder onder foto)

Een foto van TeamNL Triathlon tijdens een presentatie op een Japanse school. (Foto: NTB)

Kwalificatietraject
Voor sommige landen zal het testevent dienen als kwalificatiemoment. Voor atlete Kingma gaat dit niet op: haar deelname aan de individuele race heeft geen invloed op het kwalificatietraject. Klamer kwalificeerde zich eerder in Leeds al tijdens de World Triathlon Series van 2018. Voor Klamer biedt dit dus een mooie kans voor een eerste kennismaking met het parcours en het klimaat. Zo liet coach Louis Delahaije dan ook in een persbericht van de NTB optekenen: ,,We zijn er vooral om veel te leren. Niet alleen over het parcours, maar ook over het omgaan met de omstandigheden. Het gaat veel belangrijke informatie opleveren voor volgend jaar.”

Gehele triathlon wereldtop te vinden in Tokyo
Behalve de Nederlandse delegatie bevindt uiteraard de gehele wereldtop zich de komende dagen in Tokyo. Zo ook Katie Zaferes, die met haar leidende positie in het klassement van de World Triathlon Series als grote favoriet deelneemt en – anders dan de Nederlanders – aast en kans heeft op een directe kwalificatie. Ook wereldtopper Flora Duffy staat na een lange tijd vol blessureleed voor het eerst weer aan de start van een belangrijke evenement. Dit zijn slechts twee van de grote namen waarmee Klamer en Kingma de strijd aan zullen gaan. Na een negende plaats op het testevent in Rio de Janeiro, vier jaar geleden, en een tiende plek op de Spelen een jaar later, gaan we vannacht zien wat startnummer 11 Klamer zal brengen. Kingma heeft startnummer 46 toebedeeld gekregen.

Mixed Team Relay
Zondag vindt ook de laatste Mixed Team Relay van dit seizoen plaats en zullen de vier atleten dus wederom alles geven om hun positie op de Olympische kwalificatieranking te handhaven of zelfs te verbeteren. Als het team de zevende plaats op deze ranking vasthoudt zullen de atleten zich direct kwalificeren voor dit nieuwe estafette onderdeel op de Spelen. ,,Het doel is dan ook om die klassering, met alleen nog een race in Abu Dhabi volgend jaar, vast te houden of te verbeteren”, verklaarde de NTB.

Programma en verslaggeving
De wedstrijden zullen live te volgen zijn via Eurosport, met Nederlands co-commentaar van triathlonverslaggever Ruud de Haan. Daarnaast zal het – zoals gebruikelijk – voor abonnees ook live te volgen zijn via TriathlonLive.

Elite dames individueel – 07:30 lokale tijd (donderdag 00:30 Nederlandse tijd)
Elite heren individueel – 07:30 lokale tijd (vrijdag 00:30 Nederlandse tijd)
Mixed Team Relay – 08:00 lokale tijd (zondag 01:00 Nederlandse tijd)