UPDATE: hieronder lees je het oorspronkelijke wedstrijdverslag. Een paar uur later maakte de ITU echter bekend dat Jessica Learmonth en Georgia Taylor-Brown werden gediskwalificeerd vanwege hun gezamenlijke finish. Daarover kun je in dit artikel alles lezen.

—-

De Nederlandse Rachel Klamer en Maya Kingma hebben zojuist een teleurstellende race tijdens het Olympisch testevent in Tokyo beleefd. Kingma draaide lange tijd goed mee in de kopgroep, maar stapte met rugklachten iets na halverwege het fietsonderdeel uit. Klamer haalde de finish wel, maar kwam niet verder dan een 19e plaats op ruim drie minuten achterstand. De wedstrijd kende overigens een bijzonder mooi slotstuk toen twee Britse dames, Jessica Learmonth en Georgia Taylor-Brown, besloten om niet te sprinten voor de overwinning maar hand in hand over de streep te gaan.

De dames doken het water in ieder geval in met de wetenschap dat ze aan het einde van de race geen tien, maar vijf kilometer hoefden te lopen: een hoge luchtvochtigheid – zo rond de 90 procent – deed de organisatie namelijk besluiten het looponderdeel qua afstand te halveren. Het was in ieder geval de Britse Jessica Learmonth die snel het initiatief nam tijdens het zwemmen. Halverwege het zwemonderdeel voerde diezelfde Britse het veld aan, terwijl Maya Kingma ijzersterk in haar voeten zwom en als derde doorkwam. Klamer volgde als 44e, op 46 seconden achterstand.

Learmonth kwam met ogenschijnlijk speels gemak als eerste uit het bijzonder warme water – de temperatuur bedroeg rond de dertig graden – en had, terwijl ze af en toe zichtbaar inhield en achterom keek om te kijken waar de concurrentie lag, 19:26 minuut nodig voor haar 1500 meter zwemmen. Kingma volgde in de eerste achtervolgende groep op iets meer dan 10 seconden, terwijl Klamer uiteindelijk ruim anderhalve minuut later uit het water kwam.

Vooral verrassend was het hoe lang Learmonth tijdens het fietsen solo aan kop kon blijven rijden. Een achtervolgende groep van elf dames, met daarbij ook Kingma, bleef lange tijd op zo’n 15 seconden rijden en de Amerikaanse Katie Zaferes probeerde nog wel de sprong te maken, maar zij werd al snel weer teruggepakt. Dat gebeurde na net iets meer dan tien kilometer ook met Learmonth, waarna er dus een kopgroep van 13 dames in totaal was.

Valpartij Zaferes en Kasper

Overigens veranderde dat een kleine kilometer verder, toen topfavoriet Zaferes zichzelf opvallend in de hekken reed, daarbij hard ten val kwam en in die val ook haar landgenote Kirsten Kasper meenam. Beide dames verloren daarmee dus de aansluiting in de wedstrijd. Dat er ondertussen keihard werd gereden bleek wel toen de Amerikaanse Summer Rappaport en Zuid-Afrikaanse Simone Ackermann het tempo vooraan de wedstrijd niet konden bijbenen en de kopgroep moesten laten gaan. De sterk ogende Kingma reed op dat moment dus nog in een uitgedunde kopgroep aan de leiding. In die kopgroep waren op papier de Britse Georgia Taylor-Brown, Amerikaanse Taylor Spivey en zeker ook de na anderhalf jaar blessureleed teruggekeerde Flora Duffy uit Bermuda de grootste favorieten.

(tekst gaat verder onder foto)

Zaferes en Kasper (foto) onderuig in de kopgroep. (Foto: 3athlon.nl)

Kingma grijpt naar rug, lost en stapt uit

Terwijl al snel het bericht kwam dat Zaferes de wedstrijd zelfs moest staken, werd het tempo in de kopgroep nog maar eens opgevoerd en dat kwam ook Kingma duur te staan: de Nederlandse werd op een gaatje gezet en verloor ineens veel tijd en daarmee dus ook de kans op een hoge eindnotering. Bij de eerstvolgende doorkomst en halverwege het fietsonderdeel – er werden acht rondes van 5 kilometer gereden – kwam Kingma naar haar rug grijpend door en daarbij liet ze zich ondertussen afzakken naar de eerste achtervolgende groep op een minuut van de kopgroep. Niet veel later zou Kingma ook deze groep moeten laten gaan en zelfs uit de wedstrijd stappen. Klamer volgde op dit punt in de tweede grote groep en had een achterstand van ruim 2:30 minuut.

(tekst gaat verder onder foto)

Kingma grijpt naar rug en stapt niet veel later uit. (Foto: 3athlon.nl)

Na veertig kilometer waren het uiteindelijk Learmonth, Duffy, Taylor-Brown, Spivey en ook de Braziliaanse Vittoria Lopes en Italiaanse Alice Betto die hun fiets als eerste mochten terughangen. De voorsprong die zij hadden op de eerste achtervolgende groep – bijna twee minuten – betekende op voorhand al dat deze dames onderling zouden gaan uitmaken wie de race op haar naam zou mogen schrijven. Het waren in ieder geval meteen Duffy, Learmonth en Taylor-Brown die er met z’n drieën vandoor gingen en dus Spivey, Lopes en Betto achter zich lieten.

Van de drie koploopsters was het Duffy die als eerste moest lossen en dus bleven de twee Britse dames, Taylor-Brown en Learmonth, over. Lange tijd liepen deze dames zij aan zij en opvallend genoeg bleef dat zo tot de finish: beide dames gingen hand in hand over de finish. Zij kregen dan ook dezelfde eindtijd toegewezen. Op basis van een finishfoto werd de overwinning uiteindelijk aan Learmonth toegekend. Duffy pakte het brons op 11 seconden van de winnares. Klamer werd op 3:10 minuut 19e.

De Britse dames hand in hand over de streep. (Foto: 3athlon.nl)