Het oogde nog zo mooi afgelopen nacht: de gezamenlijke finish van Jessica Learmonth en Georgia Taylor-Brown tijdens het Olympisch testevent in Tokyo. Die finish komt de twee Britse dames echter wel duur te staan, want een paar uur later kwam de ITU met het bericht dat de twee vanwege die actie worden gediskwalificeerd. Daardoor is de nieuwe winnares nu Flora Duffy uit Bermuda.

Learmonth en Taylor-Brown liepen zij aan zij op de finish af maar besloten toen – ze waren al tijdens het lopen druk met elkaar in gesprek – om niet te sprinten voor het goud. In plaats daarvan gingen ze dus hand in hand over de finish. Dat hadden ze beter niet kunnen doen, want de ITU sloeg haar reglement er nog eens op na en kwam later in de nacht met de volgende regel terug: ‘Athletes who finish in a contrived tie situation, where no effort to separate their finish times has been made, will be DSQ.” De actie is dus verboden.

Beide dames worden gediskwalificeerd en dat betekent dat Duffy er nu met de winst vandoor gaat: de atlete uit Bermuda kwam gisteren aanvankelijk als derde over de streep. De Italiaanse Alice Betto grijpt het zilver en de Britse Vicky Holland het brons. Rachel Klamer schuift daardoor op naar een zeventiende plaats.