Het was afgelopen nacht een bijzondere race tijdens het Olympisch testevent in Tokyo. Niet alleen vanwege de diskwalificatie van de winnaressen door hand in hand te finishen, maar ook vanwege een behoorlijke crash op de fiets. De valpartij ontstond toen Amerikaanse topfavoriet Katie Zaferes een blik wierp op de achtervolging. Daarbij zag ze een hek over het hoofd – nota bene op een recht stuk – en kwam hard in aanraking met de grond. Haar landgenote Kirsten Kasper kwam daardoor ook ten val, maar kon haar race wel hervatten. Zaferes daarentegen belandde behoorlijk gehavend in het ziekenhuis, maar deelde zojuist op Instagram dat het ondanks de verwondingen goed met haar gaat.

,,In al mijn wedstrijdvisualisaties en voorbereidingen zag ik dit niet aankomen. Ik kwam ten val tijdens de race toen ik de fout maakte achterom te kijken en daardoor een obstakel raakte. Het maakt mij verdrietig dat deze fout ook gevolgen had voor Kirsten Kasper. Ik ben verdrietig voor mijzelf, boos op mijzelf en ga door golven van emoties.” Zaferes komt er ook niet zonder kleerscheuren vanaf: ,,Ik heb 23 hechtingen in mijn mond van toen – door de klap – mijn tandvlees los kwam in de onderkant van mijn mond; een gebroken neus, wat bulten en blauwe plekken, maar gelukkig niets al te erg.”

Rachel Klamer en Maya Kingma stonden ook aan de start, maar beleefden een slechte dag. Kingma was door rugklachten genoodzaakt uit te stappen en Klamer finishte – na diskwalificatie van de oorspronkelijk twee snelste dames – als zeventiende.