Hij beleefde een zwaar dagje in Montreal, toen Mitch Kolkman afgelopen weekend – in de nacht van zaterdag op zondag, Nederlandse tijd – als eerste aftrapte bij het WK Mixed Team Relay. De Nederlander liep al meteen in de eerste heat veel achterstand op, waardoor het voor Rachel Klamer, Richard Murray en Barbara de Koning lastig werd om nog iets goed te maken.

Niet dat de laatstgenoemde drie atleten per se heel goed presteerden; ook zij kwamen ruimschoots tekort voor een topklassering, verloren allemaal veel tijd en Nederland werd uiteindelijk allerlaatste, maar dat neemt niet weg dat Kolkman dat vooral zichzelf kwalijk neemt. “Deze komt hard aan”, schrijft hij op Instagram. “En het is moeilijk om dit in woorden te beschrijven. Het voelt verschrikkelijk wanneer je je team laat zitten, ondanks dat ik alles deed wat ik kon. Dit is topsport, dus ik weet zeker dat ik terugkom. Hopelijk volgende week in Holten.”

Volgens verschillende ‘collega’s’ komt het wel goed met Kolkman. “Komt goed maatje”, schrijft Jetze Plat bijvoorbeeld. Leeftijdsgenoten Gjalt Panjer en Niels van Lanen beschrijven het respectievelijk als ‘Respect, hard gestreden’ en ‘Soldaat’. Hidde Molle gebruikt wat Amerikaanse terminologie. “Bounce back bradda’.