Grote vissen, zwanen, misschien zelfs ratten; behoorlijk veel triatleten zijn er bang voor of denken er op z’n minst aan tijdens hun zwemtrainingen of – met een beetje pech – tijdens een race. Wanneer je in de zee zwemt, kun je daar ook kwallen aan toevoegen. Een grote groep deelnemers aan een zwemwedstrijd in Zuid-Frankrijk, kan daar in ieder geval over meepraten.

Tijdens de Monto Cristo Challenge, een zwemwedstrijd over 5 kilometer waarbij deelnemers van een forteiland naar havenplaats Marseille zwemmen, zijn namelijk tientallen zwemmers gewond geraakt toen zij door een school kwallen zwommen. Honderden deelnemers gingen van start aan het grootste openwaterevent van Europa en al na vijf minuten begonnen de eerste deelnemers te schreeuwen dat ze waren gestoken. In totaal zijn er zo’n vijftig deelnemers gestoken – door hun wetsuit heen – en zij zijn met brandwonden uit het water gehaald door de reddingsbrigade.

De meeste deelnemers konden behandeld worden met scheerschuim, een middeltje dat vaak een goede oplossing biedt. Voor twee deelnemers bleek dat te weinig; zij werden naar het ziekenhuis vervoerd en daar behandeld.