Vorige week kwamen de tranen al nadat hij een fenomenale derde plaats bij het WK U23 pakte en ook dit weekend laat Mitch Kolkman weer zien dat hij écht wereldtop is. Bij de World Triathlon Cup Tangier geeft hij alle Nederlandse elite-mannen het nakijken en gaat hij naar huis met een prachtige achtste plaats. In de slotfase liep Richard Murray nog naar een tiende plaats.

Tijdens het zwemmen was het Jamie Riddle die het tempo bepaalde en na 9:59 minuut weer aan land klom. Kolkman zat er meteen goed bij, lag zevende en gaf slechts zestien seconden toe. Donald Hillebregt en Richard Murray volgden als 39e (op 42 seconden) en 49e (op 48 seconden) en Victor Goené kwam als 55e uit het water op meer dan een minuut. Voor Goené betekende dat een lastige situatie, waarbij hij geen belangrijke rol meer zou spelen in de wedstrijd.

Op de fiets gingen aanvankelijk twee mannen met elkaar op avontuur: Ricardo Batista en Angel Sanches Carreras, maar lang bleven ze niet vooruit. Een groot peloton, met daarin ook Mitch Kolkman, achterhaalde de twee mannen al snel en vervolgens was het deze kopgroep die gezamenlijk naar T2 reed. Hun voorsprong op een achtervolgende groep, met daarin ook Hillebregt en Murray, werd steeds groter en bedroeg bij het starten van de run ruim veertig seconden. Goené lag toen al bijna twee minuten achter.

Snelste wissel was, zoals wel vaker, voor Jonas Schomburg; de Duitser ging daardoor solo aan de leiding tijdens de eerste meters van de run, maar hij werd al snel ingehaald door David Cantero del Campo en Pierre le Corre. Schomburg zakte op zijn beurt weer terug naar de groep met Kolkman, terwijl op dat moment Le Corre wegliep bij Cantero del Campo. De Fransman leek bijna over het parcours te vliegen en won de race uiteindelijk in een tijd van 53:55. Cantero Del Campo werd tweede op 13 seconden achterstand en Vetle Bergsvik Thorn werd derde op 23 seconden achterstand. Kolkman pakte een geweldige achtste plaats op slechts 39 seconden achterstand.  Dankzij een goede run finishte Murray als tiende, op 45 seconden achterstand.

Hillebregt werd 37e op 2:50 minuut. Goené werd 41e op 3:07 minuut.