Na haar vijfde plaats bij de WTCS Grand Finals in Pontevedra, is Rachel Klamer zojuist opnieuw vijfde geworden bij de World Triathlon Cup Tangier. In Marokko stond niet het sterkste veld aan de start, maar er ontstond wel degelijk een prachtige strijd om het eremetaal. De wedstrijd was de eerste World Triathlon Cup ooit in Noord-Afrika en ging over de Sprint Afstand.

Toen de eerste zwemmers na iets meer dan 10 minuten alweer uit het water kwamen, lag Klamer er als zestiende goed bij: ze had toen iets meer dan twintig seconden achterstand en dat was dus niks om zich zorgen over te maken. Voor Eva Cornelisse en Marit van den Berg was dat anders; zij zwommen al meteen in het achterveld. Cornelisse op 43 seconden achterstand en Van den Berg zelfs op bijna twee minuten. Op de fiets verloor Cornelisse ineens minuten en later bleek dat ze ten val was gekomen. Na afloop liet ze 3athlon.nl weten oké te zijn, maar het was wel reden om de wedstrijd te staken. Van den Berg zakte ondertussen steeds verder weg en speelde de hele race geen belangrijke rol binnen het wedstrijdverloop.

Op de fiets ging een kleine groep van drie en later vier vrouwen vooruit, achtervolgd door een groot peloton met daarin ook Klamer. Echt bijzondere dingen gebeurden er eigenlijk niet, ware het niet dat het kleine kopgroepje er wel in slaagde om hun voorsprong op de achtervolgers te vergroten. Eenmaal terug in T2 was die achterstand ongeveer veertig seconden.

Tijdens het lopen ontstond vooraan aanvankelijk een mooie battle tussen Mathilde Gautier en Zsanett Kuttor-Bragmayer, die de eerste kilometers zij aan zij gingen. Vlak voor het ingaan van de tweede en laatste loopronde was het echter de Duitse Lisa Tertsch, vorige week ook al bijzonder sterk tijdens de WTCS Grand Finals in Pontevedra, die voorbij ging aan de koploopsters en in haar kielzog volgde meteen ook de Spaanse Noelia Juan.

Tertsch bleef in de tweede ronde maar doorversnellen, maar kreeg de opvallend sterk lopende Juan maar niet gelost. Er werd geracet op het scherpst van de snede en de twee vrouwen waren overduidelijk de sterksten van het veld. Achter hen, op ongeveer vijftien seconden, ontstond een mooie achtervolgende groep met onder andere Jolien Vermeylen, Vicky Holland en ook Klamer.

Met nog een kilometer te gaan versnelde Tertsch nogmaals en die versnelling bleek teveel van het goede voor Juan. Tertsch won de wedstrijd dan ook in een tijd van 58:46. Juan werd tweede op 12 seconden achterstand en Tilda Mansson, die in de slotfase voorbij sprintte aan Vermeylen en Klamer, werd derde op 16 seconden achterstand. Ook Vermeylen bleek te snel voor Klamer en werd vierde op 18 seconden. Klamer volgde als vijfde op 23 seconden. Van den Berg finishte als voorlaatste/51e op 8:07 minuut van de winnares.

Lisa Tertsch wint World Triathlon Cup Tangier (Foto: 3athlon.nl)