Ze sliep slechts vijf uur, was constant heel bewust bezig met het op tijd innemen van voldoende voeding en vocht en zette alles op alles om de snelste tijd ooit (FKT) op het Pieterpad te verbreken: daar slaagde Monica Dekker ook nog in, want de veertigjarige ultraloopster uit Breda voltooide het pad – vijfhonderd kilometer tussen Pieterburen in Groningen en de Sint Pietersberg in Maastricht – in een tijd ruim onder de 100 uur: 98 uur en 32 minuten. Dekker voltooide het pad wel ‘supported’ en daarmee blijft Irene Kinnegim, die het pad in 2022 volledig self-supported en dus zonder hulp liep, nog steeds de snelste self-supported loopster met een tijd van 102 uur en 56 minuten.

De verschillende tijden tussen supported en self-supported zijn overigens ook niet te vergelijken. Bij een self-supported run moet je álles zelf onderweg zelf regelen: je mag geen meelopers hebben, mag geen eten of drinken aanpakken van andere mensen en niemand mag een slaapplek voor je regelen. Kinnegim moest bijvoorbeeld supermarkten in, rekening houden met de openingstijden en lopen met een zwaardere rugzak.

Voor Dekker, die de afgelopen dagen dus supported liep, was het iets eenvoudiger door de hulp die ze onderweg had. “Ik ben geen moment alleen geweest en had de begeleiding van een topteam. Het grootste gedeelte door Groningen en Drenthe was saai, maar hoe zuidelijker je komt, hoe mooier het wordt.” Nog steeds is de prestatie natuurlijk fenomenaal, want nooit was een vrouw sneller op het Pieterpad dan Dekker.