Onderzoeksresultaten van een enquête van Multisport Research in januari 2021, in vergelijking met reacties op dezelfde enquête in april en juni 2020, laten zien dat atleten hun motivatie om te racen nog altijd niet verloren zijn. Sterker nog, de meesten staan te trappelen om binnenkort weer aan de start van een wedstrijd te verschijnen. De motivatie om goed te blijven trainen is er dan ook niet minder om geworden, al is dat niet alleen met wedstrijden in het achterhoofd blijkt uit de reacties. Uitkomsten zijn gebaseerd op reacties van 2616 atleten van over de hele wereld.

Minder financiële zorgen

Atleten maakten zich in januari 2021 net zoveel zorgen over het coronavirus als in april 2020, toen de pandemie toesloeg. Dat terwijl in juni 2020 deze zorgen juist minder waren. Op financieel vlak zijn atleten zich daarentegen juist minder zorgen gaan maken.

Race verwachtingen

Al vonden er in de afgelopen maanden weinig races plaats en blijft de situatie voor de nabije toekomst onzeker, vinden multisport atleten het belangrijk om net zo goed te blijven trainen als anders. 81 procent vindt het onderhouden van een goed trainingsregime belangrijk met een blik op wedstrijddoelen in 2021. Dat geeft al aan dat veel mensen dus nog hopen op wedstrijden dit jaar. En dat is inderdaad absoluut het geval, blijkt ook uit de enquête uitkomsten: 82 procent verwacht op een bepaald moment dit jaar een wedstrijd te doen, waarvan 68 procent dat al verwacht in het voorjaar of in de zomer van 2021.

Fysieke en mentale gezondheid

Het is niet alleen voor races dat atleten actief blijven. Maar liefst 98 procent van de deelnemers aan het onderzoek geeft aan dat ze training heel belangrijk vinden voor een fysieke en mentale gezondheid.

Wat mensen tijdens lockdowns motiveerde, waren virtuele evenementen. 60 procent van de mensen nam deel aan een virtuele hardloopwedstrijd tijdens de lockdown en 46 procent aan een virtueel wielerevenement.

Reizen naar wedstrijden

Terwijl triatleten het vaak wel gewend zijn om veel te reizen voor wedstrijden, zoeken veel het graag dichter bij huis in de komende maanden. 32 procent van de mensen zou niet meer dan 50km reizen voor een wedstrijd, iets meer – 35 procent – zal tot 160km reizen voor een race én slechts tien procent zou deelname aan een wedstrijd in een ander land overwegen in deze gekke tijd.

Atleten zouden zó graag racen dat maar liefst 70 procent van hen aangeeft het te accepteren als inschrijftarieven omhoog gaan in 2021 om races zo toch mogelijk te maken. 30 procent weet nog niet zeker of ze een verhoging zouden accepteren.

‘Het plezier en de euforie van het racen terugkrijgen’

“Het blijven uitdagende tijden met veel onzekerheid voor de sector. Het is dan fijn en bemoedigend om te zien dat atleten nog steeds zo graag weer willen racen”, aldus Gary Goethenbaugh, Managing Director bij Multisport Research. “Het is niet verrassend dat mensen nog voorzichtig zijn aangezien er geen signalen zijn dat de pandemie afzwakt”, gaat hij verder. “Desondanks, willen atleten graag weer racen als de maatregelen dat toestaan. Dat is om lokale evenementen te supporten en in ruil daarvoor weer het plezier en de euforie van het racen terug te krijgen.”