In wat het Olympisch jaar had moeten zijn, en in een bij vlagen regenachtig maar ook zonnig Hamburg, heeft het Nederlandse team tijdens het WK Mixed Team Relay zojuist een flinke tegenvaller te verduren gekregen. Terwijl er werd gemikt op een zesde plaats, bondscoach Louis Delahaije liet vooraf optekenen dat dat de doelstelling was, moesten Maya Kingma, Rachel Klamer, Marco van der Stel en Jorik van Egdom genoegen nemen met een elfde plaats. De winst ging naar een bijzonder sterk Frankrijk, gevolgd door Amerika en Groot-Brittannië.

Eerste heat: Maya Kingma sterk, maar matige wissels

Tijdens de Mixed Team Relay moesten alle atleten 300 meter zwemmen, 6.5 kilometer fietsen en 1.7 kilometer hardlopen voordat ze hun landgenoten wegtikten. Voor het Nederlandse team kwamen uiteraard Maya Kingma, Rachel Klamer, Marco van der Stel en Jorik van Egdom in actie en het was Kingma die namens dit viertal het spits mocht afbijten. Dat deed ze vanaf de start zeer verdienstelijk, want in de voeten van de Oostenrijkse koploopster, Therese Feuersinger, kwam ze als tweede uit het water. Enigszins opvallend was het hoe erg Kingma naar lucht aan het happen was terwijl ze naar haar fiets rende en ook haar wissel was niet de snelste, maar wel hield ze aansluiting bij de grote kopgroep. Een paar seconden daarvoor probeerde Feuersinger in haar eentje weg te komen, maar die poging was geen lang leven beschoren.

(tekst gaat verder onder foto)

Feuersinger probeert vroeg in de wedstrijd weg te komen. (Foto: 3athlon.nl)

Kingma handhaafde zich prima in de kopgroep en kwam als derde terug in de wisselzone. Daar volgde echter opnieuw een matige wissel, waardoor ze rond de tiende positie aan het lopen kon beginnen. De snelste dames hadden toen echter al een gaatje geslagen, waarbij vooral de Britse  Georgia Taylor-Brown het tempo dicteerde. Terwijl ze gisteren nog individueel Wereldkampioen werd, liep Taylor-Brown ogenschijnlijk makkelijk weg bij alle concurrenten en zo was het Groot-Britannië dat als eerste aan de tweede heat kon beginnen. Dat deden ze met een voorsprong van dertien seconden op onder andere Amerika, België, Denemarken en Frankrijk. Ook Noorwegen had nog aansluiting, terwijl Tsjechië op 18 seconden volgde. Kingma keerde met 25 seconden achterstand terug en zo kon Nederland als negende aan de tweede heat beginnen.

(tekst gaat verder onder foto)

Kingma tijdens het looponderdeel. (Foto: 3athlon.nl)

Tweede heat: Marco van der Stel zwemt naar voren, maar verliest met fietsen

Tijdens het tweede zwemonderdeel verloren de Britten hun voorsprong alweer en lukte het ook Nederland, dankzij een sterke swim van Van der Stel, de aansluiting terug te vinden. De kopgroep reed echter zo hard en zijn inspanning in het water begon zijn tol te eisen, waardoor Van der Stel de pech had op de fiets te worden gelost. Zo moest hij de kopgroep van zeven laten gaan en fietste hij solo op een achtste plaats. Ondertussen plaatste Kristian Blummenfelt namens Noorwegen een krachtige versnelling en zo probeerde hij er in zijn eentje vandoor te fietsen. Daar slaagde hij behoorlijk in, want hij zag zijn voorsprong al snel oplopen tot vijftien seconden en dat was ook het verschil waarmee hij aan het lopen begon. Van der Stel keek op dit punt tegen een achterstand van 48 seconden aan en lag nog steeds achtste.

Tijdens het lopen behield Blummenfelt zijn voorsprong en zo begon Noorwegen dus als eerste aan de derde heat. Als tweede en derde begonnen België en Frankrijk, beiden op dertien seconden achterstand. Van der Stel werd bijgehaald door onder andere Zwitserland, Duitsland en Spanje en tikte als twaalfde Rachel Klamer weg. Nederland had toen een achterstand van 1:08 minuut.

(tekst gaat verder onder foto)

Blummenfelt versnelt en zet alles op alles om vooruit te blijven. (Foto: 3athlon.nl)

Derde heat: Klamer roept op om tempo te maken, maar achterstand wordt groter

Opnieuw klonterde het voorin samen tijdens het zwemonderdeel: Noorwegen verloor haar voorsprong en kwam samen met Amerika, België, Groot-Brittannië en Frankrijk uit het water. Ondertussen deed Klamer wat terug door een paar seconden van haar achterstand af te snoepen: ze kwam nog steeds als twaalfde uit het water, maar had de achterstand verkleind tot 56 seconden. Zo kon de Nederlandse samen met Spanje, Duitsland, Hongarije, Switzerland en Oostenrijk aan het fietsen beginnen.

Op de fiets waren het drie van de beste atletes die er samen vandoor gingen: namens Amerika Katie Zaferes, namens Groot-Brittannië Jessica Learmonth en namens Frankrijk Cassande Beaugrand. Ondertussen verloren de dames daarachter allemaal tijd, tot frustratie van Klamer die op beeld duidelijk de overige dames opriep door te rijden. Dat kon overigens niet voorkomen dat er uiteindelijk met bijna anderhalve minuut achterstand op de koploopsters werd gewisseld.

Tijdens het lopen wist Klamer die achterstand niet op te laten lopen en werden er ook een paar dames gelost: zo kon Nederland als achtste aan de laatste en vierde heat beginnen.

Klamer maant de achtervolgende groep door te rijden. (Foto: 3athlon.nl)

Vierde heat: Frankrijk domineert, Van Egdom maakt geen plaatsen goed

Terwijl Jorik van Egdom in het water meteen tien seconden verloor namens Nederland, en daarmee ook weer drie posities, werd het ook snel duidelijk dat voorin Frankrijk, Amerika en Groot-Brittannië zouden gaan strijden om het eremetaal. Dorian Coninx had dat ook door en trok namens Frankrijk meteen flink door op de fiets. Al snel pakte hij een flinke voorsprong van ruim tien seconden op Amerika en zelfs dertig seconden op Groot-Brittannië. Dit waren dan ook de verhoudingen toen er werd begonnen aan het laatste looponderdeel. Ondanks verwoede pogingen van Van Egdom om dichterbij te komen, lukte dat niet en zo wisselde hij als elfde met 1:48 minuut achterstand. Van Egdom had daarmee nog wel zicht op de achtste positie.

Coninx gaf zijn voorsprong tijdens het lopen niet meer weg en zo kroonde Frankrijk zich Wereldkampioen. De Amerikanen kwamen nog wel dichtbij, maar gaven uiteindelijk negen seconden toe. Groot-Brittannië pakte het brons op 35 seconden. Jorik van Egdom verloor tijdens het lopen nog terrein en zo werd Nederland 11e met een achterstand van 1:59 minuut.

Coninx als eerste over de streep, Frankrijk Wereldkampioen. (Foto: 3athlon.nl)