Het is de Nederlandse delegatie in Zuid-Korea niet gelukt om top twintig te finishen bij de World Cup Tongyeong. Bij de dames eindigde Lotte Wilms op een 26e plaats, Jeanine Kocken werd 32e en Rani Skrabanja 36e. Bij de mannen kwam Donald Hillebregt als 30e over de streep en werd Menno Koolhaas 51e. Hillebregt is gedeeltelijk tevreden. ,,Ik ben vooral blij met het feit dat ik mijn nieuwe looptechniek voor het eerst de hele wedstrijd kon aanhouden.”

Bij de vrouwen ging de winst overigens naar de Japanse Ai Ueda. Bij de mannen naar de Zwitserse Max Struder. Hillebregt kwam daar ongeveer 1:20 minuut achter. ,,Het zwemmen was perfect. Ik kwam op slechts 12 seconden van de kop uit het water en zat er dus goed bij. Op de fiets kwam er al snel een grote groep samen en ik zag ook dat daar de snelste lopers bij zaten.”

Dat kon volgens Hillebregt dus maar één ding betekenen: dit zou een ‘looprace’ worden. ,,En dus probeerde ik zo goed mogelijk mijn energie te sparen.” Dat lukte en Hillebregt kon moeiteloos meekomen met de groep. ,,Maar driehonderd meter voor de wisselzone richting het lopen ben ik volle bak gaan rijden. Ik wist dat je in een grote groep als dit gewoon als één van de eersten in de wisselzone moet komen.”

Hillebregt slaagde daarin, kwam ook als eerste weer uit de wisselzone, maar toen werd het aanvankelijk zwaar. ,,De eerste kilometer zakte ik er volledig doorheen. Ik dacht alleen maar: ‘gewoon doorgaan, gewoon blijven gaan’. Dat heb ik gedaan en de volgende vier kilometer kon ik eigenlijk wel weer hard doorlopen.”

(tekst gaat onder foto verder)

Hillebregt (rechts) begint als eerste aan het looponderdeel. (Foto: 3athlon.nl)

Jammer genoeg had Hillebregt op dat punt al wel de aansluiting met de kopgroep verloren. Daarmee zag hij ook zijn wens om top twintig te finishen vervliegen. ,,Natuurlijk is dat jammer, maar ik merk wel dat het steeds beter gaat. Ik ben vooral blij dat ik mijn nieuwe looptechniek dit keer tot het einde kon volhouden. Dat geeft vertrouwen richting de toekomst. De snelheid blijft nog een beetje achterwege, maar dat komt dan nog wel.”

Die nieuwe looptechniek is in ieder geval zuiniger, zo legt Hillebregt uit. ,,Mijn schouders meer ontspannen en mijn voeten minder ver voorbij aan mijn knie. Meer naar voren bewegen dan opzij, zeg maar. Ik heb op zich een prima race gedraaid vandaag en het gaat iedere keer een stuk beter.”

Hillebregt sprokkelde dankzij zijn klassering alvast wat kwalificatiepunten voor de Olympische Spelen. Over twee weken staat hij in Japan aan de start van een World Cup.