In de sprintafstand bij de ETU Cup in het Zweedse Malmö stonden vandaag drie Nederlandse atleten aan de start. Marco Akershoek eindigde op een 28e plaats. Eva Cornelisse kwam als 26e over de finish en Deborah Wissink werd 29e.

Het zwemonderdeel had het veld bij de mannen nog niet ver uit elkaar getrokken. De atleten druppelden na elkaar uit het water, waarbij het veld werd geleid door de Franse Raoul Shaw die de 750 meter in 9:02 minuten aflegde. Bijna alle mannen kwamen niet later dan één minuut achter Shaw het water uit. Marco Akershoek kon zich met een zwemtijd van 9:27 minuten bij de eerste helft van de atleten scharen.

Het fietsonderdeel werd het snelst afgelegd door de Ierse Constantine Doherty (28:58 minuten), die daardoor als een van de eersten aan het looponderdeel begon. De Britse Morgan Davies bleek over de sterkste loopbenen te beschikken en wist met een 5 kilometer in 15:06 minuten de wedstrijd naar zijn hand te zetten. Na 54:52 minuten kwam de Brit als eerste over de finish. Tweede werd Constantine met een tijd van 55:00 minuten. De Britse Calum Johnson, die zich gedurende de hele wedstrijd voorin liet gelden, finishte uiteindelijk na 55:04 minuten op een derde plaats. Akershoek kon zijn positie in het midden van het veld handhaven en finishte na 56:41 minuten op een 28e plaats. Na afloop liet hij optekenen niet tevreden te zijn over de race. 

(tekst gaat verder onder foto)

De mannen maken de laatste wissel van de fiets naar het lopen (Foto: Ladi Lucca Demko)

In de vrouwenwedstrijd finishten Eva Cornelisse en Deborah Wissink niet ver van elkaar. De 750 meter zwemmen legde Cornelisse af in 10:42 minuten, tegenover 10:47 minuten voor Wissink. Tijdens het fietsonderdeel konden ze zich aan elkaar optrekken en klokten beide dames een tijd net boven de 34 minuten. Het looponderdeel zou uiteindelijk bepalen wie de hoogst geklasseerde Nederlandse zou worden. Dat werd Cornelisse met een afsluitende 5 kilometer in 19:18 minuten, wat haar een 26e plaats en een eindtijd van 1:05:17 opleverde. Wissink had zo’n twintig seconden langer nodig en finishte na 1:05:55 op een 29e plaats.

De damesrace werd gewonnen door de Spaanse Miriam Casillas García in 1:01:44. Daarachter was het de Zweedse Lisa Norden die tweede werd in een tijd van 1:01:55 en eindigde de Franse Margot Garabedian na 1:02:05 op een derde plaats.

De vrouwen onderweg op het fietsonderdeel (Foto: Ladi Lucca Demko)