De Noor Alan Hovda heeft voor de derde keer in 5 jaar de Norseman Xtreme Triathlon gewonnen in een tijd van 10:05:48. Kjell Magnus Antonsen (10:15:35) en Lars Christian Vold (10:16:32) completeerden het geheel Noorse podium. Hovda won de wedstrijd eerder in 2014 en 2015. “Vorig jaar was ik 2e, ook mooi, maar je wil natuurlijk winnen”, sprak een blije en opgeluchte winnaar. “Ik wilde terugkomen om te bewijzen dat ik de Koning van de Norseman ben!” 

(tekst gaat verder onder foto)

Alla Hovda wint de Norseman 2018. (Foto: 3athlon.nl)

De loodzware wedstrijd over de klassieke lange afstand startte vanochtend om 5:45 vanaf het dek van een veerpont in Noorwegen. Terwijl de zon nog niet op was, zwommen de atleten de 3,8 kilometer naar de kust. Op het fietsparcours moesten 5 bergen bedwongen worden en kunnen de weersomstandigheden nogal verschillen. Regen, sneeuw, hagel en sterk wisselende temperaturen zijn niet ongewoon bij de Norseman. Na 20 kilometer lopen begint het parcours te stijgen. Na 32,5 km ligt het ‘cut-off’ point waar de eerste 160 atleten te horen krijgen of ze het geitenpaadje naar de finish mogen nemen voor een zwart finisher t-shirt, of de alternatieve, minder extreme, route moeten volgen voor een wit shirt. Wie voor het zwarte shirt gaat, moet een overlevingsrugzak én een persoonlijk begeleider meenemen.

De omstandigheden waren echter gunstig vandaag. Pas bij de marathon moest de zon plaatsmaken voor een regenbui die voor de atleten voor een welkome verkoeling zorgde. Het water van de Eidfjord was met 17 graden voor Norseman-begrippen zelfs ‘warm’ en dat zorgde voor snelle zwemtijden. De Noorse wedstrijdzwemmer Erik Ravnan kwam na 48:58 als eerste uit het water, gevolgd door Harry Wiltshire uit Groot-Brittannië en de winnaar van vorig jaar Lars Christian Vold (NOR). Hovda lag toen nog op de 7e positie. 

Op de fiets wist Hovda zich al snel naar voren te werken en halverwege nam hij de koppositie over van Vold. Een tijd lang hebben de beide Noren bij elkaar in de buurt gezeten maar het was Vold die het eerste in T2 aankwam. Echter, zodra hij zijn loopschoenen aanhad gaf Hovda vol gas en liep direct weg bij de rest. “Ik had prima gezwommen en het fietsen ging ook erg goed. Het lopen begon geweldig”, zei hij daar na afloop over. “Maar na 20 kilometer lopen voelde het helemaal niet geweldig meer.” Toch wist hij met een voorsprong van ruim 18 minuten bij de voet van de laatste klim naar de finish aan te komen. Met nog zo’n 7 kilometer te gaan, had hij zich voorgenomen echt alles te geven. “Maar ik voelde me helemaal niet zo sterk, ik miste kracht.” Hovda verloor al gauw drie minuten. “Ik dacht, ik kan nog wel 5 minuten verliezen, maar als het zo door gaat, dan weet ik niet of ik wel als eerste boven kom”. 

(tekst gaat verder onder foto)

Hovda begint als eerste aan de slotbeklimming. (Foto: 3athlon.nl)

Op de top was het dan ook gissen wie er het eerste over de streep zou komen: Hovda, Antonsen of toch Vold. De winnaar van vorig jaar leek nog een kans te maken, maar moest ook het zilver laten schieten. Gezien zijn blessures afgelopen jaar was een podiumplek überhaupt haast ondenkbaar. “Het was zo zwaar. Ik had niet gedacht 3e te kunnen worden”, zei een breedlachende Vold. “Dit voelt als een overwinning!”

Hidde Bekhuis was de snelste Nederlander. Zijn tijd van 11:44:55 was goed voor een 21e plaats (23e overall). Bekhuis kwam 11e overall uit het water (59.42), maar wisselde langzamer dan de concurrentie en zat als 19e op de fiets. Hij leek echter het tempo snel weer te kunnen vinden, want al na 20 minuten was hij opgeschoven naar de 14e plek. Deze plek wist hij lang vast te houden. Als 15e startte hij met het looponderdeel, maar moest toen langzaamaan steeds wat toegeven. Toen hij begon aan de laatste 7 kilometer klimmen had hij nog zo’n 7 minuten voorsprong op Jens Peter Elton Gransaether, die uiteindelijk 6 minuten vóór hem finishte.

Bij de dames won Mette Pettersen Moe in een tijd van 11:16:10. De Noorse die als 5e overall uit het water kwam, finishte 12e overall. Het was haar debuut op de lange afstand. Een paar honderd meter voor de finish bleef ze nog even staan en keek rond om alles goed in haar op te nemen. “Dit is zó geweldig!”, riep ze na de finish uit, “Ik heb echt genoten, dit heb ik nog nooit meegemaakt!” De wedstrijd leek voor haar één groot feest te zijn. “Zwemmen ging goed, fietsen ging goed, maar tijdens het lopen kreeg ik zó veel last van m’n maag…. Maar ach het is zo tof om met en tegen mensen te strijden die je echt bewonderd. Dit is fantastisch!” 

Heini Hartikainen uit Finland werd heel tevreden tweede in een tijd van 11:22:10. De Engelse Flora Colledge behaalde met een tijd van 12:00:27 de bronzen plak. Beste Nederlandse was Andrea Jochems, die met 12:33:43 knap 6e dame werd.

Mette Pettersen Moe door het dolle na overwinning. (Foto: 3athlon.nl)