Het is geen succesvol weekend voor de Nederlandse triatleten in Tiszaujvaros, Hongarije. Vandaag vonden de kwalificatieronden voor de World Cup wedstrijd van morgen plaats tijdens een super sprint. Nederlanders aan de start waren Quinty Schoens, Jony Heerink en Youri Keulen. Helaas behaalde geen van deze drie een top veertien positie in hun serie en ook behoorden zij  niet tot de twee tijdsnelsten daarachter, zoals vereist voor een finaleplek op zondag. Overigens kondigde de organisatie enkele uren voor de start aan dat de kwalificatie zou plaatsvinden over een super sprint in plaats van normale sprint: dit in verband met de hevige regenval en onweersbuien. Geen ideale omstandigheden dus.

Heerink dook vandaag om 14:30 als eerste in het water voor de eerste van twee damesseries. Deze serie werd gewonnen door de Australische topfavoriet Natalie van Coevorden in een tijd van 37:02. Op 1:52 minuut afstand van deze eerste vrouw finishte Heerink als 22e.

Schoens volgde in de tweede serie, welke werd gewonnen door de Hongaarse Zsanett Bragmayer in een tijd van 36:52. Schoens zelf kwam als achttiende vrouw over de streep, op 1:14 minuut van de winnares.

Ook Keulen gooide met een 21e plaats geen hoge ogen in zijn serie. Op 1:42 minuut afstand van de winnaar – Wian Sullwald – passeerde hij de finishboog. Zuid-Afrikaan Sullwald werkte de drie onderdelen af in een tijd van 33:41.