Het waren misschien niet de allermooiste omstandigheden om een triathlon af te werken – er stond tenslotte behoorlijk wat wind en vooral tijdens het fietsen viel er behoorlijk wat motregen – maar toch kende de Suydersee Triathlon op Urk zojuist een gezellige sfeer en een leuk wedstrijdverloop. Twee namen sprongen er in ieder geval bovenuit en dat waren die van de Amsterdamse Thomas van Dop en Jolanda Nell uit Maasland. Beide triatleten schreven de kwart afstand op hun naam.

Van Dop deed dat met ogenschijnlijk speels gemak. Na het zwemmen had hij nog een achterstand op de koplopers van dat moment, maar tijdens het fietsen reed hij daar al snel naartoe om uiteindelijk met het lopen het definitieve verschil te maken. ,,Maar je moet daarbij de kanttekening maken dat het natuurlijk wel veel energie kost. Gelukkig is het een leuk parcours waar je heerlijk kunt pushen.”

Zie de volledige reactie van Van Dop hieronder:

(tekst gaat verder onder video)

Uiteindelijk finishte Van Dop de 1000 meter zwemmen (14:55 minuut), 40 kilometer fietsen (1:00:49 uur) en 10 kilometer hardlopen (36:30 minuut) na 1:54:34. Oppermachtig, want Matthijs Groeneveld uit Groningen pakte het zilver in een eindtijd van 1:57:52. Het brons ging naar Utrechter Reinout Oudijk die na 1:59:30 over de streep kwam.

Bij de vrouwen was het Jolanda Nell die minstens zo oppermachtig was. Na 2:09:56 uur wist zij de finish op Urk te halen en daarmee het goud op te eisen. Des te knapper is die prestatie omdat Nell al een paar maanden weinig getraind heeft. ,,Dat valt dan wat tegen, maar op zich ging het wel. Als je een doel hebt, weet je waar je het voor doet.” Haar volledige reactie hieronder:

(tekst gaat verder onder foto)

Alie Snoek uit Urk, die dus een thuiswedstrijd had, pakte achter Nell het zilver in een eindtijd van 2:14:29. Het brons was voor Bernadette Lohmann uit Purmerend. Zij finishte na 2:17:01.