Het was misschien een kleine verrassing dat Sarissa de Vries afgelopen zondag niet de Nederlandse titel midden afstand pakte in Nieuwkoop. Marleen Honkoop ging er met die eer vandoor. Des te meer verrassend omdat de 36-jarige triatleet pas net hersteld is van een langslepende blessure. ,,Ik ben heel blij dat ik dit mag meemaken. En ik ben echt nog aan het nagenieten.”

Honkoop kwam in ieder geval met één doel richting Nieuwkoop. ,,Een podiumplek.” Op zich een gedurfde doelstelling, want pas sinds maart dit jaar kon er serieus getraind worden. Daarvoor had ze bijna een half jaar lang last van een lopersknie en kuitblessure. ,,Waarschijnlijk een gevolg van een te hoge werkbelasting. Dat in combinatie met een trainingsintensiteit die ik niet terug heb geschroefd, zorgde voor overbelasting. In november van vorig jaar kon ik weer rustig opbouwen, in januari ging het de goede kant op maar toen kwam er een griep overheen. Uiteindelijk heb ik pas in maart weer een paar weken aaneengesloten goed kunnen trainen.”

Zes jaar triathlon

Misschien nog wel het meest bijzondere aan Honkoops titel is dat ze pas zes jaar aan triathlon doet. ,,Als kind deed ik recreatief aan basketbal en soms spinning, maar nooit aan topsport. Ik trainde sowieso nooit intensief. In 2010 ben ik begonnen met hardlopen, eigenlijk alleen maar omdat ik was gestopt met basketbal. Gewoon, af en toe een half uurtje lopen. Maar ik zag al snel dat ik best aardig kon meekomen met de rest. Toen ik me aansloot bij een atletiekvereniging en mijn trainer zei dat ik eens een triathlon moest proberen, hij dacht namelijk dat ik aanleg had voor fietsen, heb ik dat gedaan. En toen won ik meteen. Vanaf toen is het steeds een beetje meer geworden. En steeds een beetje harder gegaan.”

Na het fietsen sloeg Honkoop definitief toe (Foto: Christie Brouwer)

Twee jaar terug won Honkoop Nieuwkoop overigens ook al, maar toen was deze wedstrijd geen NK. Vorig jaar werd onder andere Oud Gastel gewonnen. ,,Ik ben blij dat ik dit soort dingen mag meemaken. Soms is het ook wel een beetje dubbel. Vooral omdat ik me wel eens afvraag wat er was gebeurd als ik op jonge leeftijd was gestart met zwemmen en fietsen. Maar goed, dat is nu eenmaal niet zo. Dit is ook helemaal prima.”

Wel merkt Honkoop dat het nu eenmaal lastig is om op latere leeftijd echt veel winst te boeken met het zwemmen. Vrijwel altijd komt ze met achterstand uit het water. Dat was ook dit keer in Nieuwkoop niet anders. Sarissa de Vries begon ongeveer vier minuten eerder aan het fietsen. ,,Maar voor mijn doen was dat prima. Vorig jaar verloor ik ook nog eens vijf minuten tijdens het fietsen, maar dit keer maar een half minuutje.”

Verstandige keuzes

Bewust koos Honkoop ervoor om de afsluitende halve marathon in eigen tempo te starten, ondanks dat ze hoopte De Vries nog bij te halen. ,,Een halve marathon is gewoon te lang om boven je macht te lopen. En dan was het ook nog eens warm. Ik moest en wilde verstandige keuzes maken.”

Honkoop maakte tijdens het hardlopen ‘verstandige keuzes’. (Foto: Facebook)

Die verstandige keuzes maakte ze. Sarissa de Vries deed dat minder goed en liep zichzelf door de warmte over de kop. Na een kilometer of 9 stapte zij uit. Na afloop zei De Vries daarover dat ze teveel was gefocust op het voorblijven van haar concurrenten en daarom teveel had gepusht. ,,Ik zag Sarissa in de berm zitten”, aldus Honkoop. ,,Heb haar nog even gevraagd of alles in orde was en toen ze nog kon praten ben ik door gegaan. Ik vind het jammer dat ze is uitgestapt, want dit gun ik haar niet. Het is een fijne tegenstander en een geweldig mens.” De Vries noemde Honkoop na afloop overigens een geweldig en terecht kampioen.

Nadat Honkoop De Vries passeerde, heeft ze bewust niet versneld. ,,Ik ben goed blijven koelen. Goed blijven drinken ook. En ik liet mijn tempo een beetje afzakken. Ik wist dat mijn voorsprong groot genoeg was. Ik kon consolideren.”

Nagenieten

Op dit moment is Honkoop vooral nog aan het nagenieten van haar titel. Welke wedstrijden er volgen, weet ze nog niet precies. ,,Ik kom net terug van een blessure, dus had nog niet zoveel gepland. Dat gaan we binnenkort rustig bekijken.”