Slechts twee weken voor de Olympische Spelen in Parijs ging het Nederlandse Mixed Relay Team – zij het door een blessure gevelde ontbrekende Richard Murray in licht gewijzigde formatie – op generale repetitie tijdens de WTCS Hamburg. Daar werden ze zesde en eigenlijk is er één conclusie mogelijk: bij vlagen werd er zeer sterk geracet door de Nederlanders – vooral Kolkman en Kingma waren indrukwekkend – maar er moeten nog wel wat kleine puntjes op de spreekwoordelijke ‘I’ worden gezet én dure fouten moeten in Parijs worden voorkomen.
Heat 1 – Mitch Kolkman geeft visitekaartje af
Het begin van Mitch Kolkman was misschien een beetje teleurstellend – of in ieder geval tegen de verwachtingen in – toen hij acht seconden tijdens het zwemmen verloor: normaliter is de Nederlander altijd één van de snelsten in het water, maar vandaag dus niet. Op de fiets en tijdens het lopen maakte Kolkman dat echter meer dan goed; tijdens het fietsen maakte hij al snel weer de sprong naar de kopgroep van tien man en tijdens het lopen nam hij zelfs behoorlijk lang de leiding in de wedstrijd. Toen Noorwegen en België in de vorm van Casper Stornes en Jelle Geens in de laatste meters versnelden moest Kolkman dan wel even buigen, maar hij had Maya Kingma al verzekerd van een goede startpositie. Kolkman tikte haar als zesde en op slechts twee seconden achterstand weg.
Heat 2 – Maya Kingma sterk, wel dure fout
Waar Kolkman in het water net even iets tekort kwam, was dat precies tegenovergesteld bij Kingma: de Nederlandse atlete zwom meteen naar voren en trok de kopgroep volledig uit elkaar. Zelfs een klein navigatiefoutje, waardoor ze even naar de verkeerde boei zwom maar al snel corrigeerde, kon haar niet van een goed zwemonderdeel afhouden.
Op de fiets kreeg Kingma Groot-Brittannië en Duitsland mee, maar niet veel later sloten ook Zwitserland en Nieuw-Zeeland aan. Het was meteen het moment dat duidelijk werd dat Kingma een dure fout had gemaakt tijdens de wissel: bij het wegrennen met de fiets in de hand zat ze nog even aan haar helm, iets dat verboden is en haar op een tijdstraf van tien seconden kwam te staan.
Tijdens de run leek het er even op dat Duitsland, Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland weg konden lopen bij Kingma, maar ze beet zich in haar voorgangers vast en hield op indrukwekkende wijze de aansluiting. Toen ze Niels van Lanen wegtikte, deed ze dat in een tweede positie.
Heat 3 – Niels van Lanen komt tekort, ook pech met wedstrijdverloop
Niels van Lanen is geen vaste waarde binnen het Nederlandse Mixed Relay Team en zal over twee weken ook niet in Parijs van start gaan. Door blessureleed van Richard Murray mocht hij vandaag wel starten, maar al tijdens het zwemmen kwam hij meteen tekort en verloor hij de aansluiting met de kopgroep. Slechts een paar seconden na de snelste mannen kwam hij uit het water, maar die paar seconden waren wel bepalend.
Door die minimale achterstand na het zwemmen had Van Lanen op de fiets namelijk geen aansluiting met Zwitserland, Nieuw-Zeeland, Duitsland en Groot-Brittannië en vanaf dat moment verloor hij in vijfde positie veel tijd en ook een positie toen Italië aan hem voorbij ging. Na het fietsen lag hij zesde met een minuut achterstand en na het lopen was daar nog eens vijftien seconden bij gekomen.
Heat 4 – Rachel Klamer niet bij machte om naar voren op te schuiven
Terwijl Duitsland, Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië en Zwitserland allang gevlogen waren, kreeg Klamer het gat naar voren niet gedicht. Dat ook zij geïsoleerd zat hielp logischerwijs niet mee. Op de fiets werd Klamer bijgehaald door België en daardoor kwam ze op een zevende plek te rijden. Dat gebeurde op anderhalve minuut achter de vier snelste vrouwen. Toen Klamer in T2 terugkeerde, reed ze samen met België en lag Italië slechts een paar seconden voor haar. De run werd daarmee bepalend voor de strijd om de vijfde, zesde en zevende plaats.
Vooraan ging Duitsland er in de eerste loopmeters meteen vandoor en zo werd de wedstrijd ook meteen beslist. Duitsland won de race in 1:19:53 en op een paar seconden volgden vervolgens Zwitserland en Nieuw-Zeeland. Groot-Brittannië werd op veertig seconden vierde. België en Nederland – die allebei op slechts honderd meter voor de finish tien seconden stil moesten blijven staan en daarna een volle sprint trokken – werden op bijna twee minuten achterstand vijfde en zesde. Italië volgde een seconde later als zevende.