Het was prachtig om te zien: Daan de Groot en Thomas Cremers die veelvuldig in de aanval gingen tijdens het WK Duathlon op Ibiza: het gaf extra glans aan een sowieso al behoorlijk spannende wedstrijd. Het leverde de Nederlanders helaas geen medailles op. De wedstrijd werd gewonnen door een ontketende Mario Mola.

Het WK Duathlon, waar in totaal vier Nederlanders aan deelnamen, bestond uit vijf kilometer hardlopen, 20 kilometer fietsen en 2.5 kilometer hardlopen. Tijdens de eerste run was er één man die er met kop en schouders bovenuit stak: Mario Mola. De thuisfavoriet liep in zijn eentje bij iedereen weg en keerde na 14:38 minuut weer terug in T1. Hij had toen een voorsprong van elf seconden op Benjamin Choquert en Arnaud Dely en daarna volgden in rap tempo ook de overige mannen. Thomas Cremers lag dertiende op 44 seconden, Daan de Groot negentiende op 51 seconden, Jeroen Bakker 27e op 1:10 minuut en Valentin van Wersch 34e op 1:16 minuut. Bakker en Van Wersch zouden zich daarna niet meer in de strijd vooraan mengen.

De Groot en Cremers deden dat wel, al was het eerst nog Mola die ook op de fiets in zijn eentje op avontuur ging. De Spanjaard zag zijn voorsprong tot 30 seconden oplopen, maar toen bleek dat de twintig kilometer toch te ver was om solo vooruit te blijven. Een groep van achttien mannen sloot bij hem aan, waaronder ook de twee Nederlanders. Vanaf dat moment werd het genieten voor de Nederlandse kijker: eerst ging Cremers in de aanval, maar hij werd teruggepakt. Daarna gingen Cremers en De Groot samen in de aanval. Ook al kregen de Nederlanders een minimale voorsprong van een paar seconden, hield ook die aanval niet lang stand. Zelfs toen was het nog niet genoeg; De Groot probeerde het nog een keer, dit keer alleen, maar zijn aanval werd direct gepareerd door de groep. Uiteindelijk kwamen de negentien koplopers gezamenlijk terug in T2.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Daan de Groot en Thomas Cremers samen in de aanval (Foto: 3athlon.nl)

Vanaf dat moment was Mola weer ‘de man met een missie’ want zijn looptempo bleek opnieuw onnavolgbaar. Hij won de wedstrijd in 51:03. Zes seconden later pakte Choquert het zilver en acht seconden na Mola finishte Krilan le Bihan als derde.

Cremers finishte uiteindelijk op een mooie tiende plaats, 43 seconden na de winnaar. De Groot werd zeventiende op 1:10 minuut. Bakker finishte als 26e op 3:04 minuut en Van Wersch werd een seconde later 27e. Van Wersch was daarmee ook zevende binnen de U23-categorie.