Het was pas de tweede keer dat het WK Duathlon 2×2 Mixed Relay plaatsvond, maar Thomas Cremers en Karin Nieuwenhuijsen leken zich perfect thuis te voelen binnen het format. De Nederlanders, die gisteren allebei nog individueel tiende werden bij het WK Duathlon, waren van start tot finish ijzersterk en zagen hun sterke race beloond met een vierde plaats. De wedstrijd werd gewonnen door een ontketend Italië.

Bij het WK Duathlon 2×2 Mixed Relay stonden een kleine twintig landenteams aan de start, ieder bestaande uit twee atleten. Eerst gingen de mannen van start voor 2 kilometer hardlopen, 5 kilometer fietsen en nog eens 1 kilometer hardlopen en daarna volgden de vrouwen. Toen de vrouwen eenmaal terug waren, was het opnieuw de beurt aan de mannen en afsluitend moesten ook de vrouwen een tweede en laatste keer in actie komen.

Eerste heat – Cremers maakt indruk

Cremers zat er meteen goed bij. Het ging snoeihard van voren, maar hij liet zich niet afschrikken door de 5:30 minuut die over de eerste twee kilometer werd gelopen en daardoor had hij op de fiets meteen aansluiting met de kopgroep van negen atleten. Op de fiets zou die situatie niet veranderen. Tijdens de tweede run wel: Frankrijk en Italië voerden het tempo nog maar eens extra op en pakten een voorsprong van dertien seconden op de eerste achtervolgers. Cremers tikte Nieuwenhuijsen weg als achtste: Nederland lag toen dertien seconden achter de koplopers.

Tweede heat – Nieuwenhuijsen vecht zich verder naar voren

Bij de vrouwen werd de eerste heat gedomineerd door twee vrouwen: allereerst de Italiaanse Giorgia Priarone, die er solo vandoor ging en Italië op een indrukwekkende voorsprong zette. Net zo indrukwekkend was de prestatie van Nieuwenhuijsen, die zich steeds meer naar voren binnen het veld bewoog en uiteindelijk naar een tweede positie liep. Dat gaf Cremers een geweldige uitgangspositie voor zijn tweede heat.

Derde heat – Cremers handhaaft en zet Nieuwenhuijsen in goede positie weg

Toen Cremers als tweede begon aan de tweede heat, lag de Italiaan Samuele Angelini zo’n dertig seconden voor en zag hij ook dat de Fransman Benjamin Choquert en Belgische titelverdediger Arnaud Dely slechts een paar seconden achter hem liepen. Tijdens de eerste run haalden ze Cremers bij; op zich geen ongunstig scenario, want daardoor kon het drietal samenwerken op de fiets.

Dat gebeurde ook, maar toch konden ze de Italiaan niet bijhalen. Ook niet tijdens de run overigens, want Angelini bleef zijn voorsprong behouden en daarmee leek Italië af te stevenen op een sterke overwinning. Ook Cremers hield goed stand; Choquert en Dely liepen net iets harder, maar de Nederlander tikte slechts drie seconden later Nieuwenhuijsen weg, die daarmee de afsluitende heat dus als vierde begon.

Vierde heat – Nieuwenhuijsen strijdt voor wat ze waard is

De vierde heat was – kijkend naar de strijd om het goud – eigenlijk saai: Italië had een behoorlijke voorsprong opgebouwd en kwam nergens meer in gevaar. Daarnaast was het voor de Nederlandse fans jammer om te zien dat Nieuwenhuijsen niet opnieuw in staat was om zich in de strijd om de medailles te mengen: op de fiets vond ze geen aansluiting met België en Frankrijk en de run was te kort om dat alsnog te doen.

De winst ging naar Italië, Frankrijk werd tweede en België derde. Thomas Cremers en Karin Nieuwenhuijsen finishten namens Nederland als vierde.