Het SMO-Specialized triathlonteam uit het Belgische Sint-Laureins pakte dit weekend tijdens hun ploegvoorstelling uit met een verrassende nieuwkomer: Bas Diederen. De meervoudig Nederlandse kampioen triathlon werkt in 2019 een Nederlands-Belgisch programma af. Hij maakte eerder al bekend ook in de Eredivisie uit te gaan komen, maar zal nu ook drie wedstrijden in de Belgische triathlon teamcompetitie, de T3 Series, uitkomen.

Naast Bas Diederen zitten ook de Nederlanders Jardy van den Heuvel, Donald Hillebregt, Jorik van Egdom en Edo van der Meer in de Belgische ploeg. Verder komen onder andere de Belgische Joris Basslé, Remco Verbelen, Tim van Hamme, Fransman Francois Martin en Duitser Jan Stratmann in actie voor de ploeg. Niet alleen bij de mannen, want ook bij de vrouwen zal er Nederlandse inbreng zijn: Maya Kingma zal haar beste beentje voorzetten voor de Belgische formatie.

Diederen zal in ieder geval drie wedstrijden binnen de T3 series starten, zo vertelt teammanager Michael Dewilde. ,,Ik kende Bas nog als vroegere ploegmaat en daarnaast via Edo van der Meer. Diederen wil in 2019 blijkbaar wat meer in Nederland en België aan triathlon doen en we zijn vrij snel tot een akkoord gekomen. Hij heeft me bevestigd dat hij bij tenminste drie wedstrijden van de T3 Series zal zijn en dat is dus een serieuze versterking voor ons team.”

Dames

Bij de vrouwen is de Nederlandse Maya Kingma de blikvangster. Zij kon er niet bij zijn wegens een trainingsstage, in voorbereiding op de WTS in Abu Dhabi aankomend weekend. ,,Ik start er met de Mixed Team Relay. We (de Nederlandse ploeg, red.) hopen ons te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokyo”, vertelde ze vanuit Gran Canaria.

Ook de Belgische Kiara Lenaertz, nieuwkomer bij SMO-Specialized, mag dromen van de Spelen. Zij speelt mee voor een van de plaatsjes bij de Belgian Hammers, de Belgische Mixed Team Relay ploeg.