Hij gold op voorhand niet als de grootste favoriet maar toch won Nicolas Mann zojuist Challenge St. Pölten. Dat deed de Duitser ook nog eens met overmacht; nadat hij de leiding in de wedstrijd tijdens het fietsen pakte en vervolgens niet meer uit handen gaf, bleek hij veel te sterk voor alle sterke mannen achter hem. Het was zijn eerste Middle Distance overwinning als profatleet.

Snelste zwemmer van de dag – in een prachtig strak Oostenrijks meertje – was de eveneens Duitse Hannes Butters, die na 21:55 uit het water kwam en al bijna een minuut voorsprong had op grote namen als Bence Lehmann, Caleb Noble en Nils Frommhold. Mann volgde als negende en had toen bijna twee minuten achterstand.

Op de fiets begon de inhaalslag van Mann als snel. Aanvankelijk waren het Frommhold en Butters die er met z’n tweeën vandoor gingen en een gaatje wisten te slaan, maar nog ruim voor de dertig kilometer sloot Mann – die indrukwekkend sterk fietste – aan en moest Butters juist lossen. Wat volgde was een interessante fase waarin Mann en Frommhold lange tijd samen fietsen en hun voorsprong op de rest van het deelnemersveld wisten te vergroten.

Na zestig kilometer liet Mann nog maar eens zien echt de sterkste fietser te zijn, want tijdens een pittige klim reed hij ook weg bij Frommhold. Hij gaf zijn landgenoot ook geen kans meer om nog aan te sluiten, want toen Mann in T2 terugkwam, had hij een voorsprong van 1:35 minuut op Frommhold. Op iets minder dan vier minuten volgde vervolgens een groepje met Georg Enzenberger, Lukas Hollaus, Joao Ferreira, Caleb Noble, Markus Thomschke en Giulio Molinari.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Mann maakte het verschil op de fiets. (Foto: Challenge Family)

Terwijl de voorsprong van Mann nergens in gevaar kwam tijdens de run – hij liep net zo sterk als dat hij fietste – kreeg Frommhold het ontzettend zwaar. Hij verloor snel tijd op de achtervolgende groep en werd ongeveer halverwege ingehaald door Noble en niet veel later kwam ook Hollaus voorbij, waardoor Frommhold dus van podiumpositie verdween.

Mann ging moeiteloos door met zijn sterke run en liep indrukwekkend naar de overwinning in 3:45:17. Noble pakte op gepaste achterstand (+2:56) het zilver en het brons was voor Hollaus (+3:40).