Dat succes niet vanzelfsprekend is – zelfs niet voor de op dit moment misschien wel beste Long Distance atleet van Nederland – werd vandaag duidelijk tijdens Ironman Klagenfürt: lang leek het erop dat Niek Heldoorn afstevende op een podiumplaats en was hij verwikkeld in een heerlijke strijd om het goud en zilver, maar uiteindelijk bleek de marathon dit keer veel te lang voor hem – of op z’n minst was het tempo van z’n concurrenten te hoog – en zakte hij hard weg in het deelnemersveld. Hij werd uiteindelijk veertiende.

De dag begon nog zo mooi en indrukwekkend voor Heldoorn, want na het zwemmen zat hij in een grote groep met vrijwel alle favorieten en was alleen de Duitse topzwemmer Lukas Wojt vijftig seconden vooruit. Op de fiets werd die koploper al snel ingerekend en zagen we Heldoorn ondertussen steeds alert en goed van voren in de groep rijden. Alles bij elkaar zaten er de eerste vijftig kilometer maar liefst veertien mannen op slechts twintig seconden van elkaar af.

Vanaf dat moment begon de Noor Kristian Grue wat extra gas te geven en wist hij zich ook te onttrekken aan de kopgroep; hij nam solo de leiding en zag zijn voorsprong uitlopen tot zo’n tweeënhalve minuut. Dat was ook meteen het moment dat Heldoorn, na 120 kilometer, de gashendel wat meer begon open te trekken en langzaam maar zeker weer dichter naar Grue begon toe te rijden. Daarbij wist hij zich van zijn medestanders in de achtervolgende groep te ontdoen en uiteindelijk sloot de Nederlander in zijn eentje aan bij Grue, waardoor er na zo’n 150 kilometer dus ineens twee koplopers waren.

Beide mannen bleven bij elkaar in de buurt en keerden ook samen terug in T2. Op dat moment hadden ze een voorsprong van twee minuten op onder andere Denis Chevrot, Arthur Horseau en Ion Saeveraas Breivold. Daar weer een halve minuut achter volgden mannen als Tim van Hemel, Florian Angert en Lukas Stahl.

Ondanks dat Heldoorn en Grue de eerste kilometers even bij elkaar in de buurt bleven lopen, bleek toch al snel dat het looptempo van de Noor net te hoog was voor de Nederlander. Ondertussen bleek echter ook dat vooral Horseau en Chevrot nog harder liepen en de twee Fransmannen namen na ongeveer zestien kilometer de leiding in de wedstrijd zelfs over. Op dat moment was Heldoorn al teruggezakt naar een zesde plaats en een achterstand van 1:10 minuut, en vanaf dat moment zou die achterstand alleen maar sneller gaan oplopen.

Chevrot en Horseau maakten er vervolgens ruim tien kilometer een mooie strijd van, terwijl ze ook werden vergezeld door een sterk naar voren gelopen Breivold. Toch viel de beslissing al met nog zo’n tien kilometer te gaan. Chevrot liep weg bij Horseau en Breivold en gaf hen ook niet meer de kans terug te komen.

Chevrot won de race uiteindelijk in 7:49:11, Horseau werd tweede in 7:52:20 en Breivold derde in in 7:53:13. Heldoorn verloor in de slotfase heel veel tijd en posities toen hij zelfs kilometers van boven de zes minuten per kilometer afwerkte. Hij werd uiteindelijk veertiende in 8:18:47.