Niels van Lanen racete zojuist richting een zeer verdienstelijke achtste plaats tijdens de Europe Triathlon Junior Cup in Holten. De wedstrijd werd gewonnen door de Portugese João Nuna Batista, die met een finishtijd van 54:38 minuut zijn concurrenten ruim voor bleef. De tweede plaats ging naar de Franse Tom Lerno (+0:06) en met de Spaanse Pelayo Gonzalez Turrez was het podium compleet (+0:11). Hidde Mollee finishte ook ruim binnen de top twintig: hij werd knap veertiende.

Met een twaalfde plaats na het zwemonderdeel bevond Van Lanen zich netjes voorin de race bij aanvang van het fietsen. In tegenstelling tot Mollee, die slechts enkele seconden na hem als zestiende aan wal klom, kon Van Lanen zich aansluiten bij de kopgroep. Mollee miste deze kans en kwam daardoor in de achtervolgende groep terecht.

In het zadel liep die achterstand voor Mollee overigens weinig op. Van Lanen fietste sterk mee in de kopgroep van acht atleten. Na 27:28 minuut over ruim twintig kilometer, mocht de atleet voorin het veld zijn fiets terug in de rekken hangen. Mollee noteerde een fietstijd van 27:37 minuut en wisselde zo’n vijftien seconden later.

Tijdens het lopen begon Van Lanen het wat zwaarder te krijgen. Alsnog hield hij zijn top tien positie ruimschoots vast door in 18:09 minuut richting een achtste plaats te lopen. De wedstrijd werd gewonnen door de Portugese Nuna Batista, die een looptijd van 16:41 minuut noteerde. Van Lanen passeerde de streep 1:17 minuut later. Mollee mocht na 56:21 minuut de klok als veertiende stoppen (+1:43).

Namens Nederland stonden vandaag ook Mats Keulstra en Sem Lazaroms aan de start: zij werden respectievelijk 24e en 27e. Joran Stobbe pakte een 32e plek, waarna Ivor Feunekes zestien seconden later als 33e de finish passeerde. Rens van Beek pakte een 39e plek, Rick van der Knaap werd 45e, Noel Sterk finishte met een 47e plek, Justin Steenkamp kwam op plek 48 binnen en Julian Broodman werd 53e.