De geruchtenmolen binnen de triathlonwereld draait op volle toeren. Al weken komen er via verschillende kanalen berichten bij ons binnen over dat er een nieuw triathlonteam op handen is. Namen van atleten die als mogelijke teamleden genoemd worden zijn onder andere Milan Brons, Omar Brons, Youri Severin, Boy van West en mogelijk Jorik van Egdom. Deze jongens zouden, in nog onduidelijke samenstelling, zelfs met elkaar in een huis in Hillegom gaan wonen zodat ze elkaar elke dag en 24/7 sterker kunnen maken. Genoemd als trainer: Rob Barel. Financier: het bedrijf iQ² uit, inderdaad, Hillegom. En toevallig ook verbonden aan het naastgelegen TVH – Triathlon Vereniging Haarlemmermeer.

iQ² is een bedrijf dat via een crowdfundingactie geld heeft ingezameld om een powermeter voor op de fiets te ontwikkelen. Doel was om daarmee 100.000 euro op te halen, maar de teller staat inmiddels op een klein miljoen. Genoeg geld om te investeren in een nieuw triathlonteam dus. De bond heeft inmiddels al een verzoek van het nog niet officieel aangekondigde team binnen om volgend jaar uit te mogen komen in de Eredivisie.

‘Inderdaad gezamenlijk in een huis’

Milan Brons, de eerste naam die dus rondzingt bij dit gerucht, liet gisteren via een vrij summier bericht op Facebook optekenen dat hij zijn huidige team, Team4Talent, verlaat. Vandaag doet hij bij ons meer uit de doeken. ,,Er komt inderdaad een nieuw team. Een nieuw project. Binnen een paar weken zullen de mensen achter dat project zelf meer bekend gaan maken. Maar we gaan inderdaad met z’n allen in een gezamenlijk huis wonen.”

Brons is onlangs afgestudeerd en goed herstellende van een stressfractuur. Nu hij dus niet meer bezig is met een studie, hoopt hij zich fulltime met triathlon bezig te kunnen houden. ,,Ik wil graag kijken hoe ik verder kom in deze sport. Ik ben nu klaar met studeren, dus dan is het de vraag wat ik ga doen. En aangezien ik voor triathlon kies, wil ik dat niet half, maar volledig doen. Ik heb toen gekeken wie mij die mogelijkheid het beste kan bieden en dat lijkt dit project te zijn.”

(tekst gaat onder foto verder)

Milan Brons verlaat Team4Talent en wordt onderdeel van ‘nieuw project’. (Foto: André Kwakernaat)

‘Zelf beslissen waar je beter van wordt’

Hij zegt het niet letterlijk, maar het lijkt dus duidelijk dat Brons – en hoogstwaarschijnlijk ook een aantal andere deelnemende atleten – betaald gaan krijgen bij het nieuw op te richten team. Ook die signalen komen via meerdere kanalen binnen. In principe zou het team uit vier betaalde triatleten gaan bestaan, aangevuld door nog zes onbetaalde en jongere jongens. Dat veel van de ploeggenoten met elkaar in een huis gaan wonen – hoogstwaarschijnlijk in Hillegom dus – lijkt ook zeker. ,,Ik had steeds minder mensen in Almere om mee te trainen”, aldus Brons over zijn huidige woonplaats. ,,Veel van mijn trainingsmaatjes stopten ermee. Met dit nieuwe project krijg ik de mogelijkheid om betere gasten om me heen te hebben. Zo kan ik mezelf flink verbeteren en word ik dagelijks gestimuleerd. Het klopt dat we bij elkaar gaan wonen.”

Brons werd zelf voor dit nieuwe project benaderd, zo vertelt hij. ,,Toen ben ik ook met André Kwakernaat in gesprek gegaan (eigenaar Team4Talent, red.) en dan leg je alles naast elkaar. Ik heb toen gekozen voor de optie waarbij ik mezelf naar mijn gevoel het snelst kan ontwikkelen. Triathlon is een individuele sport en je moet voor jezelf beslissen waar je beter van wordt.”

Bond krijgt aanvraag voor deelname Eredivisie

Dat het team er gaat komen is dus zeker. Er is bij de bond dus al een verzoek ingediend om volgend seizoen in de Eredivisie te mogen starten. ,,En dat verzoek nemen we in overweging”, legt Berteke de Jong uit namens Teamcompetities. ,,Normaal beginnen teams in de 4eDivisie en daar maken we niet vaak een uitzondering op. In de beginjaren hebben we dat nog wel eens gedaan als teams een soortgelijk verhaal als dit hadden.” Met ‘soortgelijk’ doelt De Jong op een team dat is voorzien van een geldschieter en deelnemers met een palmares dat Eredivisiewaardig is. ,,Maar in de beginjaren hadden we veel minder teams dan nu, dus de afspraak is nu dat iedereen in principe onderin begint. Maar nogmaals, we nemen hun verzoek in overweging en het team is uiteraard de eerste dat onze beslissing hoort.”