Afgelopen weekend was een druk triathlonweekend met naast onder meer het Terheijdens Triathlon Weekend en de Triathlon Zwolle in eigen land, ook een aantal grote wedstrijden in het buitenland. In Italië stond de Ironman Emilia Romagna op het programma en in Spanje werd gestreden om de Europese titels op de Long Distance bij Challenge Madrid. Ook bij Ironman 70.3 Weymouth en Ironman 70.3 Istrië hebben Nederlandse atleten goede prestaties neergezet in de Age Group categorieën.

EK Long Distance Challenge Madrid
Martijn Keijsers pakte een bronzen medaille in de Age Group M40-44. Vanaf het begin deed hij voorin mee. Als tweede kwam hij na 1:01:05 uit het water en na het fietsen lag hij in derde positie. Zijn marathon van 3:31:41 was niet voldoende om verder naar voren te schuiven, maar de marge die hij had op de vierde atleet werd daarentegen wel groter. 11:02:33 was de tijd die hem het brons opleverde.

In de Age Group F25-29 deden slechts twee atleten mee, maar die pakten daardoor beiden een medaille. Jeltje Loomans ging na het zwemmen aan de leiding met een voorsprong van bijna acht minuten. Janneke Loomans nam de koppositie over tijdens het fietsen, waar ze zich ruim twintig minuten sneller vanaf maakte. Tijdens de afsluitende marathon bleek Janneke Loomans duidelijk de sterkste en uiteindelijk pakte ze dan ook de winst in 12:49:06. Jeltje Loomans eindigde daarachter in 13:45:20.

Bij Challenge Madrid werd het EK Long Distance gehouden. (Foto: Facebook Challenge Madrid)

Ironman Emilia Romagna
De enige podiumplaats bij Ironman Emilia Romagna in Italië was die van Haitske Overbeek in de Age Group F40-44. Ze pakte niet alleen de winst, maar dook ook onder de grens van 10 uur: 9:59:58. Na het zwemmen keek Overbeek nog tegen een achterstand van bijna zes minuten aan op de leidster in de wedstrijd, maar tijdens het fietsen nam ze al snel de koppositie over. Overbeek toonde zich oppermachtig en finishte uiteindelijk met een voorsprong van ruim twintig minuten op de nummer twee.

Karla Schipper nam deel in de Age Group F35-39. Het fietsen was duidelijk haar sterkste onderdeel en lange tijd nam ze dan ook de zesde positie in. Tijdens het lopen wist ze die goede klassering niet vast te houden, maar ook met haar 14e plaats en eindtijd van 11:23:52 deed ze het niet onverdienstelijk.

Jesper Jager finishte net buiten de top 10 in de Age Group M18-24. Het zwemmen was niet zijn sterkste punt, gezien de 17e positie waarin hij uit het water kwam, maar op de fiets begon Jager aan een inhaalrace en kon hij opschuiven naar de 11e positie. Tijdens de afsluitende marathon wist hij nog een plek op te schuiven en tot twee kilometer voor de finish liep Jager dan ook in tiende positie. Uiteindelijk moest hij toch genoegen nemen met de 11e plaats in een tijd van 11:21:39.

In de Age Group M25-29 werd Gwenaël Hanon 21e. Vanuit een 26e positie na het zwemmen kon Hanon gedurende de wedstrijd langzaam opschuiven. De 180 kilometer op de fiets volbracht hij in een keurige 5:08 uur wat hem naar een 18e positie bracht. De marathon begon hij voortvarend, maar in het tweede gedeelte moest hij wat plaatsen toegeven, waardoor hij uiteindelijk als 21e over de streep kwam in een tijd van 10:36:08.

In de Age Group M30-34 werd door Melvin Welsink een nog snellere tijd neergezet. Na het zwemmen zat hij nog ver achterin het veld, maar tijdens het fietsonderdeel, dat hij in 4:57:52 volbracht, kon hij steeds verder naar voren schuiven. Na een marathon in 3:36:55 finishte Welsink als 20e in een eindtijd van 9:47:55.

In de Age Group M55-59 finishte Hubertus van Engelen op een 8e plaats. Een zwemonderdeel van 1:06:46 leverde hem niet direct een goede positie op en het fietsen leek dan ook meer zijn ding. Als 11e maakte Van Engelen de wissel naar het lopen, waarin hij nog kon opschuiven naar de 8e plaats. Zijn eindtijd werd 10:19:50.

Ironman 70.3 Weymouth
De Ironman 70.3 in het Britse Weymouth werd een strijd tegen de elementen. Het zwemparcours werd vanwege het slechte weer (onweer) ingekort tot 950 meter, bijna een kilometer minder dan de oorspronkelijke afstand. Of het nu aan het slechte weer lag of aan het parcours dat ingekort werd – zowel bij de pro-atleten als bij de Age Groupers gingen niet veel deelnemers van start.

De beste prestatie werd neergezet door Alastair Cameron, die een 6e plaats behaalde in de Age Group M30-34. Tijdens het looponderdeel kwam hij sterk opzetten en een halve marathon van 1:27:31 was voldoende om na 4:40:19 op een zesde plaats te finishen.

In de Age Group M35-39 was Stephan van Brummelen goed voor een 8e plaats. Tijdens het fietsen zette hij de derde tijd neer in zijn leeftijdscategorie (2:59:11) en dat gaf hem even zicht op een podiumplaats. Tijdens het looponderdeel moest hij echter zijn meerdere erkennen en uiteindelijk finishte hij als 8e en klokte een tijd van 4:41:46.

Kou en nattigheid bij Ironman 70.3 Weymouth. (Foto: Paul Brewer)

Ironman 70.3 Istrië
De Ironman 70.3 in het Sloveense Istrië leverde twee Nederlandse podiumplaatsen en een top 10-klassering op. In de Age Group M60-64 behaalde Arno Skrabanja een derde plaats. Van begin af aan was het duidelijk dat hij meedeed om de podiumplaatsen en met zijn eindtijd van 5:48:16 wist hij uiteindelijk de derde plaats in de wacht slepen.

Dezelfde klassering behaalde Franciska Schutter in de Age Group F25-29. Tijdens het fietsen had ze zichzelf de koppositie toegekend en de voorsprong die ze daarbij had opgebouwd, leverde haar genoeg speling op om ondanks een wat mindere halve marathon toch nog in derde positie te finishen. Haar eindtijd bedroeg 5:13:50.

In de Age Group F50-54 kon Esther Bouman een top 10-klassering neerzetten. Na het zwemmen kwam ze als 5e uit het water en hoewel ze die positie tijdens het fietsen nog aardig vast kon houden, werd ze tijdens het looponderdeel door een aantal concurrentes ingehaald. Uiteindelijk finishte ze als 9e in een tijd van 6:44:59.