De daadwerkelijke beslissing in Ironman 70.3 Astana werd bij zowel de mannen als de vrouwen tijdens de afsluitende halve marathon gemaakt: Nils Frommhold en Radka Kahlefeldt sloegen daar toe om uiteindelijk de winst te pakken. De Duitse Frommhold finishte in een scherpe tijd van 3:46:08, terwijl Kahlefeldt er met een eindtijd van 4:07:43 ook geen gras over liet groeien.

Frommhold begon de wedstrijd meteen goed voorin: op slechts zes seconden van de Italiaan Mattia Ceccarelli, die met een tijd van 24:43 de snelste zwemmer bleek, kwam hij als derde uit het water. Favorieten als de Portugees Filipe Azevedo en de Britse Tim Don lagen allemaal dicht op elkaar, terwijl het van de favorieten eigenlijk alleen Joe Skipper (+1:23) was die de aansluiting tijdens het zwemonderdeel verloor.

Skipper zou na het zwemmen al uitstappen, terwijl dit juist het moment was dat Frommhold meteen een beetje extra gas gaf. Aanvankelijk reed hij op de fiets samen met Ceccarelli en Azevedo op kop, terwijl de voorsprong op de overige achtervolgers alleen maar groter werd. Halverwege het fietsonderdeel moest Azevedo zijn twee medekoplopers echter laten gaan en na negentig kilometer fietsen kwamen Frommhold en Ceccarelli dan ook als leidend duo terug in de wisselzone. De voorsprong op de overige atleten was hier al ruim 3:30 minuut.

Tijdens het lopen liet Frommhold er geen gras over groeien en al binnen vijf kilometer pakte hij een minuut voorsprong op Ceccarelli. Die voorsprong op de Italiaan bleef alleen maar groeien tot de finish, waar Frommhold met een eindtijd van 3:46:08 en met een voorsprong van ruim twee minuten op niet Ceccarelli, maar Azevedo over de streep kwam. Azevedo beleefde namelijk een sterk looponderdeel, maakte meer dan anderhalve minuut goed op winnaar Frommhold en achterhaalde na ongeveer 15 kilometer Ceccarelli voor het zilver. Ceccarelli pakte uiteindelijk wel het brons, een kleine minuut achter Azevedo en een kleine drie minuten achter Frommhold.

Dynamische vrouwenrace

Bij de vrouwen een zeer dynamisch wedstrijdverloop. De Tsjechische Radka Kahlefeldt zette met 27:28 minuut overduidelijk de snelste zwemtijd neer: al haar concurrenten liet ze minimaal ruim twee minuten achter zich. Tijdens het fietsen zag ze die voorsprong echter als sneeuw voor de zon verdwijnen en waren het de Britse Susie Cheetham en Oostenrijkse Lisa Hütthaler die al binnen dertig kilometer aansluiting hadden gevonden en Kahlefeldt zelfs op achterstand hadden gereden.

Uiteindelijk toonde Cheetham zich oppermachtig op de fiets en reed ze bij iedereen weg. Met een voorsprong van 2:15 minuut op Hütthaler en 3:10 minuut op Kahlefeldt en ook de Amerikaanse Sarah Pampiano, begon Cheetham vrij comfortabel aan de halve marathon en leek ze af te stevenen op een overwinning.

Waar Cheetham onnavolgbaar bleek op de fiets, waren de rollen tijdens het lopen echter omgedraaid. Daar was het Kahlefeldt die al binnen vijf kilometer Hütthaler achterhaalde en haar achterstand op Cheetham meer dan halveerde. Nog geen vijf kilometer verder had Kahlefeldt ook Cheetham ingehaald en de leiding overgenomen, om die vervolgens nergens meer uit handen te geven.

Spannend werd het nog wel, want tot en met kilometer zestien bleef Cheetham op slechts vijftien seconden achter Kahlefeldt lopen. Daar verhoogde de Tsjechische echter nog maar eens haar tempo, om uiteindelijk na 4:07:43 en met een voorsprong van 1:23 minuut op Cheetham de winst te pakken. Het brons was voor Piampiano, die 4:51 minuut achter Kahlefeldt over de streep kwam en tijdens de halve marathon nog de ingestorte Hütthaler inhaalde.