Het was eigenlijk al het plan voor 2020, maar zowel Tokyo als Kona werd afgelast en dus schuiven Gustav Iden en Kristian Blummenfelt hun plannen ‘gewoon’ een jaartje door. Beide Noren willen dan een even mooie als lastige combinatie maken: pieken tijdens de Olympische Spelen in Tokyo én pieken tijdens het WK Ironman op Kona.

Overigens had Blummenfelt zich dit jaar nog wel eerst moeten kwalificeren voor Kona, maar daar hadden de twee atleten al een plan voor gemaakt vertellen ze in de podcast van MX Endurance. ,,We zouden samen Ironman Copenhagen doen en dan zou Kristian die kunnen winnen. Ik hoefde alleen maar te finishen om ook naar Kona te mogen”, aldus Iden die zich al wel had gekwalificeerd. Die zogenaamde ‘validatierace’ mag Iden nu wegstrepen, want door het coronavirus is hij voor 2021 nu al verzekerd van een startplaats op Hawaii.

‘Hitte is in ons voordeel’

Waar Blummenfelt zich nu wil gaan kwalificeren voor Kona 2021 is nog niet duidelijk, maar echte angst voor de zware omstandigheden op Hawaii heeft hij niet. ,,Iedereen denkt altijd dat Hawaii zo zwaar is omdat het warm is inclusief hoge luchtvochtigheid, maar we hebben een heleboel research gedaan en getraind om optimaal te presteren in die hitte. Die warmte zal alleen maar een voordeel voor ons zijn.”

‘Topatleten hielden geen rekening met ons’

De twee verbazen zich overigens over het feit dat er door andere topatleten weinig rekening met ze wordt gehouden als het op de lange afstand aankomt, zeker na Ironman Bahrain, waar Blummenfelt in 2018 won en Iden tweede werd. ,,We zetten bizar snelle tijden neer, maar mensen deden het af als een parcours dat te kort was.” Iden vervolgens. ,,Toen ik bij het WK 70.3 in Nice kwam, hield niemand rekening met me. Maar toen ik won, was het ineens duidelijk voor een heleboel mensen.” Overigens brak Blummenfelt in 2019 opnieuw het Wereldrecord 70.3.

‘Maakt ons niet uit wie snelste Noor is’

Blummenfelt legt daarnaast uit dat de filosofie bij de Noren anders is dan bij andere landen. ,,Atleten kijken bijna altijd naar of ze de beste van hun land zijn. In de World Series zie je heel vaak dat iemand die twaalfde wordt maar bijvoorbeeld wel snelste Amerikaan of Brit is, toch tevreden is. Wij benaderen dit anders. Het is veel beter om tweede Noor te zijn, maar wel op het podium te staan. Of derde Noor maar ook derde overall. Het gaat ons om de podiumplaatsen, niet om wie de beste Noor is. Het is veel leuker om het sámen te doen.”

‘Volume gaat ons helpen’

Iden sluit vervolgens nog af over de combinatie Tokyo/Kona. ,,Als je goed wil zijn op de Olympische Spelen, moet je er álles aan doen om zo goed mogelijk aan de start te verschijnen. Het volume dat wij in onze trainingen draaien, zal ons alleen maar helpen voor het langere werk.”