Het is een understatement om te zeggen dat het lekker gaat met de Noorse Kristian Blummenfelt: vorig jaar scherpte hij tijdens Ironman Bahrain 70.3 het wereldrecord aan tot 3:29:04 – nog nooit was er dus iemand sneller op een Middle Distance – en een paar maanden terug won hij ook nog eens de WTS in Lausanne. Vandaag doet hij daar opnieuw een schepje bovenop: hij wint de wedstrijd opnieuw en doet dat wéér in een nieuw wereldrecord: 3:25:21. Hij snoept daarmee dus maar liefst een kleine vier minuten van zijn eigen wereldrecord.

Blummenfelt zat er direct vanaf de start lekker bij en kon zich tijdens het zwemmen prima handhaven in een sterke kopgroep. De Amerikaanse Ben Kanute voerde die voornamelijk aan en kwam in een tijd van 22:20 minuut dan ook als eerste terug uit het water. Vrijwel alle favorieten zaten hier nog bij elkaar, met daarbij op papier de beste kansen voor Kanute, Blummenfelt maar ook de Deense Daniel Baekkegard.

Dat het hard ging bleek vervolgens wel op de fiets, toen er gemiddeldes van tegen de vijftig kilometer per uur werden gereden op het voornamelijk ‘rechttoe, rechtaan’ parcours. Tijdens het fietsen ontstond er al snel een kopgroep met vijf man. Naast de drie bovengenoemde namen gaven ook de Britse Philip Graves en Noorse Casper Stornes acte de présence. Gedurende de negentig kilometer, die uiteindelijk in een bizar snelle tijd van 1:52:03 werd afgewerkt, bleef deze kopgroep bij elkaar.

Tijdens het lopen was het echter direct Blummenfelt die er op eigen houtje vandoor ging en al zijn concurrenten het nakijken gaf. Daarachter waren het eigenlijk alleen Stornes en Baekkegard die nog enigszins mee konden komen en daarbij in een mooie strijd om het zilver en brons waren verwikkeld, maar dat Blummenfelt ging winnen was al vrij snel duidelijk. Dat deed hij door de halve marathon in 1:07:00 af te werken en dus in een dik wereldrecord van 3:25:21 te finishen. Uiteindelijk was het zilver voor Baekkegard, die met een tijd van 3:29:16 net boven het wereldrecord van vorig jaar bleef. Stornes zakte in de slotfase ver terug, pakte nog wel het brons en gaf uiteindelijk 7:44 minuut toe op winnaar Blummenfelt.