Het houdt de gemoederen bezig: het ITU-besluit om de regenboogvlag volledig in de ban te doen. Deze mogen tijdens wedstrijden niet meer zichtbaar worden gedragen door atleten. De Nederlandse Triathlon Bond (NTB) en Challenge Almere-Amsterdam, de grootste wedstrijd in Nederland en een race waar de regenboogvlag jaarlijks trots tussen alle deelnemende landenvlaggen wappert, spreken zich in ieder geval duidelijk uit tégen deze beslissing.

De NTB heeft de wijziging van de regel gisteren meegekregen en was daar op z’n zachtst gezegd ‘verbaasd’ over. ,,En we zijn het er vooral niet mee eens. We vinden dat onze sport voor iedereen moet zijn. Niet voor niets hebben we het motto ‘WijzijntriathlonNL’. We gaan zo snel mogelijk met de ITU in overleg en onze bezwaren kenbaar maken. Hier moeten we zeker iets mee doen”, aldus vice-voorzitter Martin Breedijk.

Breedijk laat weten dat de NTB heel misschien eerder van de regelwijziging op de hoogte had kunnen zijn. ,,Maar er veranderen jaarlijks zoveel regels en het is vanuit de ITU nooit onder de aandacht gebracht. Dan hadden we dus alle regels door moeten spitten. Nee, we zijn hier absoluut niet blij mee.”

De NTB zal niet alleen met de ITU, maar ook met de ETU overleg voeren. Vooral omdat er dit jaar twee Europese Kampioenschappen in Nederland worden georganiseerd (Weert en Almere, red.). ,,En van Almere weet ik dat daar altijd een regenboogvlag hangt. Wij vinden dat dit ook dit jaar gewoon weer moet kunnen. Eigenlijk willen we gewoon dat de regel wordt teruggedraaid. In het licht van de sport en de geschiedenis, met ‘gender quality’ en het opnemen van Paratriathlon, is dit een hele merkwaardige ontwikkeling.”

Dat vindt dus ook de organisatie van Challenge Almere-Amsterdam. Race Director Richard Belderok geeft aan dat de regenboogvlag ook in 2019 gewoon zal wapperen. ,,Bij ons wappert deze al jaren in het finishstadion. Wij willen daarmee laten zien dat je bij ons jezelf kunt zijn, en vrij en veilig kunt sporten. Want bij Challenge Family is iedereen welkom, ongeacht je kleur, geslacht, levensovertuiging, seksualiteit of gender. Dus ja, die vlag hijsen we in september natuurlijk ook weer!