Nadat de Amerikaanse Gwen Jorgensen een gouden medaille won tijdens de Spelen van 2016 in Rio, verschoof ze in 2017 – na de geboorte van haar zoon – haar focus naar het lopen van marathons, met als doel het winnen van een gouden medaille tijdens de Spelen van Tokyo. Die droom moest ze laten varen nadat ze vorig jaar vanwege blessureleed niet deel kon nemen aan de Amerikaanse Olympische marathon ‘trials’. Daarmee gaf ze haar Olympische droom nog niet op en besloot ze zich volledig te storten op de 5.000 en 10.000 meter.

Gisteren nam Jorgensen deel aan de finale op de 5.000 meter en pakte ze dankzij een tijd van 15:50 minuut een negende plek. Haar teamgenoten van de Bowerman Track Club gingen er met de eerste en tweede plek vandoor: Elise Granny (15:27) en Karissa Schweizer (15:28).

Jorgensen’s Instagram post, die ze deelde na haar race en waarin ze haar teamgenoten uitgebreid feliciteerde, kreeg zelfs een reactie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC): “Het vieren van de prestaties van anderen net zoals die van jezelf, laat zien dat je een echte Olympisch Kampioen bent.”

Jorgensen plaatste zich ook voor de Olympische kwalificatiewedstrijd op de 10.000 meter. Deze race vindt zaterdagnacht plaats. Ze zal haar persoonlijk record (31:55) met 30 seconden moeten verbeteren en een podiumplaats moeten pakken om naar Tokyo te mogen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gwen Jorgensen (@gwenjorgensen)