Terwijl Challenge Almere-Amsterdam noodgedwongen volledig werd afgeblazen wegens het coronavirus, werd er vandaag toch nog een beetje gesport in de polderstad. En wel op een heel leuke manier, want het misschien wel meest bijzondere onderdeel stond op het programma: de No-Limit Challenge. Achttien fanatiekelingen deden – samen met hun begeleiders – mee aan deze ‘wedstrijd’ voor mensen met een verstandelijke beperking en dat leverde prachtige reacties op.

Neem Brittany. Dit jaar deed ze voor de zesde keer mee – en daarmee miste ze geen enkele editie – en tijdens het wandelen mocht het tempo best een beetje omhoog, in ieder geval als het aan haar lag. ,,Loop eens een beetje door”, riep ze naar haar eigen begeleider. Met een lach, dat zeker, maar de intenties waren duidelijk: er moest wel gezweet worden.

‘Altijd leuk om mee te doen, maar ook erg zwaar’

Dat ging dit jaar wel op een iets andere manier dan voorgaande jaren. Normaliter bestaat de No-Limit Challenge uit een overdekt zwemonderdeel, een moment om koffie te drinken, een fietsonderdeel op de stadsfiets, een lunch en tot slot een wandelonderdeel. Vandaag bleven de laatste drie (25 kilometer fietsen, lunch en vervolgens 7 kilometer wandelen, red.) in stand, de eerste twee werden geschrapt. ,,Maar eigenlijk ben ik wel blij dat er niet gezwommen werd. Het is altijd leuk om mee te doen, ieder jaar weer, maar ook erg zwaar. Ik heb gefietst op een stadsfiets zonder versnellingen: dat maakt het ook niet makkelijker. En het wandelen was ook pittig. Maar ik heb genoten”, aldus Brittany.

‘We gaan gewoon door hè’

Net als Brittany genoot ook Bobby. Hij was één van de tempomakers tijdens het wandelen, iets dat hem vrij makkelijk af leek te gaan. ,,We gaan gewoon door, hè. Daar ben je een man voor”, lacht hij. Toch had hij onderweg een behoorlijke tegenslag, want halverwege het fietsen klapte zijn band. ,,Toen ben ik op de fiets van mijn begeleider doorgegaan. En ja, hij zat toen achterop. Voor mij is het nu de vierde keer dat ik mee heb gedaan en we hadden zoals altijd een mooi tempo te pakken.”

‘We zijn de hele stad doorgeweest’

Ook voor Roy, nog een andere deelnemer, was dat tempo geen probleem. Gewapend met een rugzak vol water, wandelde hij stevig door. ,,Jammer dat er niet gezwommen werd, maar ook het fietsen en lopen is erg leuk. Maar zwaar is het wel, we zijn de hele stad door geweest. Ik heb drie keer eerder meegedaan, maar volgend jaar ben ik er zeker weer bij.”

Hieronder een impressie aan de hand van foto’s: