Dit weekend staat Hamburg in het teken van het WK Triathlon. Laat aangekondigd, geen WTS en ook geen kwalificatiemogelijkheden voor de Olympische Spelen, maar dus wel strijden om de Wereldtitels Sprint. Voor het eerst sinds 2011 gebeurt dat weer via een eendaagse – en dus allesbepalende – wedstrijd, want normaliter worden de Wereldtitels vergeven na een hele reeks WTS-races. Vandaag – zaterdag 5 september – strijden de mannen en vrouwen tijdens hun elite race om die prestigieuze titel, terwijl morgen – zondag 6 september – volledig draait om het WK Mixed Team Relay.

De meeste ogen zijn vanuit Nederland uiteraard gericht op de zondag, want tijdens de Mixed Team Relay hebben de Nederlanders behoorlijk wat te verdedigen en dus ook te verliezen. Na een reeks van goede prestaties, waaronder onder andere brons op het WK in 2017 en brons op het EK in 2019, ligt er nu dus best wat druk op de schouders van Rachel Klamer, Maya Kingma, Marco van der Stel en Jorik van Egdom. ,,Iedereen is klaar om te knallen”, aldus bondscoach Louis Delahaije. ,,We weten dat de Australiërs en de Nieuw-Zeelanders er niet bij kunnen zijn. Zij eindigden in de afgelopen races steeds voor ons. Waar je normaal de top acht als doel zou stellen, moet je nu zeggen dat top zes reëel is. Daar gaan we dus voor.” Vorig jaar werd Nederland overigens achtste op het WK Mixed Team Relay.

‘Bijzonder spijtig dat we niet allemaal kunnen strijden om de Wereldtitels’

Vanwege reisrestricties is het inderdaad niet voor iedereen mogelijk om aanwezig te zijn bij het WK. De Australiër Jake Birthwhistle is daar alles behalve blij mee. ,,Hamburg is altijd mijn favoriete race geweest, maar in 2020 is het één van de wedstrijden die ik mis. En nu is het het.WK. Het is goed om te zien dat er weer geracet wordt, maar het is bijzonder spijtig dat we er niet allemaal bij kunnen zijn om te strijden om de Wereldtitel.”

‘Er zullen verrassingen zijn’

Terwijl we dus al vooruitkijken naar morgen, gaat het ook vandaag al los in de Duitse stad. Vier Nederlanders komen in actie: Rachel Klamer, Maya Kingma, Rani Skrabanja en Marco van der Stel. ,,De grote vraag is hoe iedereen er nu voor staat”, zegt Delahaije daarover. ,,Atleten hebben elkaar vorig seizoen voor het laatst getroffen. Wij weten dat onze ploeg dit jaar stappen heeft gezet, maar wat de concurrentie heeft gedaan, dat weet je niet. Er zullen verrassingen zijn in alle richtingen.”

Super League Triathlon als goede indicatie?

Delahaije gaat daarmee overigens wel voorbij aan de Super League Triathlon die twee weken terug in Rotterdam plaatsvond. Rachel Klamer werd daar knap tweede en gaf een mooi visitekaartje af, terwijl ook Kingma met een zesde plaats liet zien goed mee te kunnen. Marco van der Stel had toen iets meer moeite met het sterke startveld en werd tiende van de tien. Donald Hillebregt, in Hamburg samen met Skrabanja op de reservelijst voor de Mixed Team Relay, werd toen negende. Opmerkelijk: Van Egdom deed in Rotterdam niet mee en slaat in Hamburg dus ook de individuele wedstrijd over.