Vooraf kondigde het Nederlandse Mixed Relay team – bestaande uit Rachel Klamer, Marco van der Stel, Maya Kingma en Jorik van Egdom – al aan voor een top-acht finish te gaan vandaag tijdens het WK in Hamburg. Het team behaalde de doelstelling dan ook precies met een achtste plek. Het Franse team mag zich het komende jaar wereldkampioen op de Mixed Team Relay noemen. Slechts vier seconden daarachter kwamen de Duitsers als tweede over de streep. De Australiërs konden tevreden zijn met het brons.

Kingma trapte voor Nederland af en zette een uitstekende eerste heat neer. Zo tikte zij Van der Stel als tweede weg op acht seconden achterstand van het Duitse team. In deze tweede heat verloor het team echter tijd. Klamer – die gisteren ook al succesvol deelnam aan de WTS race in Hamburg – ronde de derde heat af met een achtste beste tijd. In de laatste heat pakte Van Egdom veel seconden terug met de vierde snelste eindtijd en ging de achtste plaats naar Nederland.

Na een teleurstellende race in Nottingham vorige maand zakte het Nederlandse team naar een zevende plaats op de Olympische kwalificatieranking. Eerder dit seizoen stonden de atleten op een vijfde positie in deze zelfde lijst. Voornamelijk door de sterke race die zij in thuiswedstrijd Weert neerzetten. Aangemoedigd door vele enthousiaste Nederlanders finishten de vier toen met het brons. Vanaf een zevende plaats kwalificeert Nederland zich voor de Olympische Spelen van Tokyo in 2020. Het is nog niet bevestigd of het team een plek keldert of opschuift na de wedstrijd van vandaag.