Enkele maanden geleden werd er ontzettend fel gereageerd – in ieder geval door omwonenden, want triatleten waren lovend – op het gedeeltelijk afsluiten van de N50 in Flevoland vanwege Triathlon Noordoostpolder. Zo reageerden verschillende omwonenden agressief en zelfs dreigend op de berichtgeving van de lokale krant, de Stentor. Ook verklaarde iemand daags voor de wedstrijd verfblikken over de triatleten te zullen gaan gooien. Dat doet niks af aan het feit dat Rijkswaterstaat nu laat weten zeer tevreden te zijn over de afsluiting.

Gelukkig was van het laatste – het verf gooien – uiteindelijk geen sprake en verliep de wedstrijd naar wens. Rijkswaterstaat – dat uiteindelijk akkoord gaf op deze bijzondere afsluiting – kijkt dan ook tevreden op terug. ,,We zijn blij met hoe het verlopen is”, aldus woordvoerder Marc van Toor.

Over een afstand van zes kilometer tussen Ens en Emmeloord werden mensen omgeleid via de Schokkerringweg. Tijdens de afsluiting vond op deze weg een ongeluk plaats. ,,Dat het ongeluk gebeurde had niks te maken met de omleiding zelf. Uit de evaluatie blijkt dat de hulpdiensten geen hinder hebben ondervonden van de wegafsluiting.’’ Ook de veiligheidsregio Flevoland liet weten hierdoor geen vertraging opgelopen te hebben: ,,We konden prima bij het incident komen, binnen dezelfde tijd als normaal.”

Of het succes betekent dat de N-weg volgend jaar wederom zal worden afgezet voor het evenement, blijft nog even de vraag. Van Toor: ,,De organisatie heeft dat wel laten doorschemeren, maar dat zullen we dan opnieuw moeten afwegen. Veel factoren zijn van invloed op of een wegafsluiting kan of niet. Daar kan ik nu echt nog niet op vooruitlopen.”

Voor het eerst dit jaar organiseerde Triathlon Noordoostpolder een halve triathlon. Deze werd gewonnen door Edwin Dasselaar en Charlotte Dieteren.