,,Het type contact bij buitensporten is vaak vluchtig. Kort iemand aanstoten en wegsprinten met een bal, dat lijkt een heel laag risicotype contact. Ik denk dat we serieus moeten kijken of we dat weer kunnen opstarten”, aldus epidemioloog Patricia Bruijning tegen NU.nl. Uit steeds meer studies blijkt dat het coronavirus vooral binnen vier muren snel wordt overgedragen, terwijl besmetting in de buitenlucht beduidend minder vaak voorkomt. Nieuws dat triatleten als muziek in de oren zal klinken. Als zelfs iemand aanstoten en wegsprinten moet kunnen – zoals Bruining aangeeft, doelend op een sport als voetbal – zouden triathlons helemaal binnen de mogelijkheden moeten vallen.

Tientallen bron- en contactonderzoeken uit verschillende landen tonen aan dat in veruit de meeste gevallen mensen binnen besmet raakten: in huis, een restaurant, de kerk, uitgaansgelegenheden of andere afgesloten locaties. ,,Als er al besmettingen buiten waren, dan gebeurde dat bij mensen die bijvoorbeeld langdurig gesprekken voerden of hun eten deelden. Besmettingen bij vluchtig contact waren er eigenlijk niet”, reageert de epidemioloog van het UMC Utrecht op NU.nl.

Zo laat ook een recent gepubliceerd onderzoek van een Hongkongse Universiteit zien dat van de 7.542 besmettingen in China slechts één besmetting is vastgesteld die in de open lucht plaatsvond. Dit ging om een persoon die een ander besmette tijdens een gesprek op straat.

‘We hebben niet snel een vaccin en zullen bepaalde dingen toch weer moeten proberen’ 
Frits Rosendaal, hoogleraar en hoofd klinische epidemiologie aan het LUMC Leiden, sluit zich aan bij de ideeën van Bruijning. Nu het aantal opnames en sterfgevallen daalt en dus onder controle is, vindt hij het geen slecht idee om de maatregelen voor buitensporters eerder te versoepelen. ,,We hebben niet snel een vaccin en zullen bepaalde dingen toch weer moeten proberen. En dan vind ik dit er een die ik al redelijk snel zou aandurven”, reageert hij in hetzelfde interview met NU.nl.

Afwegingen per sport maken 
Deze afweging zou voor iedere sport los moeten worden gemaakt; zo is het contact bij rugby uiteraard intensiever dan bij voetbal. Tennis of triathlon zouden daarentegen volledig contactloos beoefend kunnen worden. Rosendaal legt uit dat het uiteindelijk op een kansberekening neerkomt. Wanneer mensen gezond zijn en minimaal en kort contact hebben, is de kans dat het fout gaat klein, zo gelooft hij.