Een goed drijfvermogen, bijzonder flexibel en een heerlijk watergevoel: het is een samenvatting in een notendop van het Yonda 2020 Spirit II Wetsuit. Met dit pak zijn wij de afgelopen weken het buitenwater ingedoken en in deze review vind je daarvan niet alleen mooie beelden, maar vooral ook onze ongezouten mening.

Het eerste dat ons aan de Yonda 2020 Spirit II opviel, zijn de dunne ‘panden’, voornamelijk langs de zijden, bij de oksels, rond het kruis, aan de binnenkant van de armen en ook aan de achterkant van de benen. Het 0,5mm neopreen (Yamamoto 39 Cell / 59:59) betekent niet alleen extra flexibiliteit in het water, maar maakt ook dat je dit pak met groot gemak aan- en uittrekt. Zeker met uittrekken is dit pak echt geweldig: zelden kregen we een wetsuit zo snel en makkelijk uit na het zwemmen.

Los van het feit dat het dus direct opvalt dat het pak dun en flexibel is, ziet de Spirit II er ook bijzonder stijlvol uit. Vooral de groene en rode accenten op de mouwen geven een toffe twist aan het wetsuit en extra handige bijkomstigheid: je bent makkelijk te herkennen voor eventueel publiek dat je langs de kant van een wedstrijd staat aan te moedigen. Uiteraard: er zijn meerdere wetsuits op de markt die er stijlvol uitzien én goed herkenbaar zijn, maar dat Yonda goede zaken doet op dit punt, staat wat ons betreft als paal boven water.

(tekst gaat verder onder foto)

(foto: 3athlon.nl)

Toch is en blijft een eerste duik met een nieuw pak altijd een beetje spannend en ook in het geval van de Yonda 2020 Spirit II was dat het geval. Toegegeven: we waren op voorhand een beetje bang dat de hierboven aangehaalde dunnere vlakken op het pak wellicht wat weinig bescherming zouden bieden tegen het nu nog soms koude water, maar die angst konden we in het water al snel laten varen. De pasvorm van de Spirit II is dermate ideaal, waardoor het pak van binnen geweldig droog blijft aanvoelen en (daardoor) meer dan voldoende isolatie biedt. We hebben het geen moment koud – of warm – gehad: het pak doet precies wat het moet doen.

Dat gevoel bleef tijdens onze zwemsessies hetzelfde: ondanks het dunne neopreen op borst en bovenbenen lukt het moeiteloos om zowel horizontaal als hoog in het water te liggen. Dat geldt niet alleen voor de romp, maar ook voor de benen en zelfs bij het minimaliseren van de beenslag kost het geen kracht om de benen alsnog helemaal vlak in het water te houden. Wat ook direct opvalt: het gedeelte rond de nek bestaat eveneens uit zeer soepel neopreen en dat betekent niet alleen dat er nergens irritaties optreden, maar ook dat de opwaartse beweging die je met je hoofd maakt tijdens het navigeren, veel minder belemmering oplevert. Met het grootste gemak kijk je even ‘omhoog’ om te zien waar je in het water ligt.

(tekst gaat verder onder foto)

(Foto: 3athlon.nl)

Daarnaast werden we positief verrast door het Vector Catch Panel, de ‘grippers’ die op de onderarmen zijn geplaatst. Het watergevoel dat je met de Yonda 2020 Spirit II ervaart, zouden wij het liefst vergelijken met het gevoel tijdens het ‘zwemmen zonder pak’, waardoor je dus heel duidelijk het verschil merkt tussen een effectieve en een minder effectieve catchfase. Vanuit het pak krijg je een duidelijke terugkoppeling om zo een verzorgde armslag te blijven handhaven. Ideaal, zeker voor de wat meer onervaren zwemmers onder ons.

Al met al zijn we zeer positief verrast door de Yonda 2020 Spirit II en is dit een pak waar we zeker onze races in willen zwemmen. Goed om te weten is dat je dit pak nu zelf kunt uittesten: tot en met 13 juni – met uitzondering van het Pinksterweekend – mag je het wetsuit vrijblijvend uittesten bij AthleteSportsWorld. Neem gerust contact met ASW op om een afspraak te maken.