“Ik ben sprakeloos, maar vooral een gebroken man nu.” Jan Frodeno schrijft opnieuw geschiedenis: de 39-jarige atleet liep zojuist zijn eigen wereldrecord uit de boeken door een bizarre eindtijd van 7:27:53 te klokken tijdens de Tri Battle Royale. Frodeno was vandaag écht niet te stoppen: na het zwemmen lag hij al goed op schema, in het zadel creëerde hij een gigantische buffer door onder de vier uur te fietsen en met een marathon van 2:44:21 uur maakte hij het – ondanks een valpartij – af.

Lange tijd leek het erop dat ook Lionel Sanders onder het voormalig wereldrecord van 7:35:39 uur zou duiken, maar in het zicht van de haven zakte de Canadees terug. Uiteindelijk passeerde hij de streep met een nieuw PB van 7:43:26 uur. Vol lof sprak Sanders kort daarna over de prestatie van Frodeno: “Jan is een geweldige atleet. De omstandigheden waren vandaag helemaal niet snel, dat is nog het meest bijzonder.”

Zwemonderdeel

Vanaf het begin van de dag lag Frodeno goed op schema voor zijn recordpoging. Toch had hij voor het zwemonderdeel nét iets langer nodig dan tijdens Challenge Roth 2016. Met een tijd van een 45:58 minuut achter zijn naam, wisselde Frodeno zijn wetsuit in voor de fiets. Dat was 36 seconden langzamer dan in Roth 2016. Pas in het zadel zette Frodeno de race naar zijn hand en maakte hij duidelijk dat hij goed genoeg in vorm was om zijn eigen record aan te vallen.

Sanders liet zich van zijn beste kant zien in het water en zette het beste zwemonderdeel van zijn leven neer. Zo klom de Canadees ‘slechts’ vijf minuten achter Frodeno aan wal. Afgaande op zijn prestaties uit het verleden, was de verwachting dat hij verder achter zou liggen.

Sub-4 fietstijd voor Frodeno

Al leek Frodeno even moeite te hebben om op gang te komen op de fiets – zo stond hij regelmatig en zat hij niet heel rustig – veranderde dat in het tweede deel van het fietsen en lieten zijn tussentijden zien dat alles in orde was. Met zo’n dertig kilometer te gaan, begon een mogelijke sub-4 fietstijd langzaam maar zeker onderwerp van gesprek te worden.

Frodeno vs. Sanders in het zadel

Daar waar Sanders in het water een sterke prestatie neerzette, kwam hij op de fiets minder goed tot zijn recht. Dat terwijl dit tweede onderdeel voor Sanders – die bekend staat als ‘uber biker’ – allesbepalend was, wilde hij Frodeno nog enigszins terug in zicht krijgen. Terwijl Frodeno aanvankelijk bij Sanders vandaan fietste, wist de Canadees na 100 kilometer het gat toch weer iets te dichten. Na 140 kilometer reed Sanders 6:41 minuut achter Frodeno, maar in het laatste deel moest hij toch accepteren dat er op Frodeno vandaag geen maat stond als het op het fietsen aan komt.

Tekst gaat verder onder afbeelding

(Foto: Finn Timmermans en Davy Heijsteeg)

Op schema voor een record na het fietsen

Frodeno klokte een indrukwekkende fietstijd van 3:55:22 uur. Daarmee begon hij met een racetijd van 4:43:32 uur aan de marathon. Dat betekende dat Frodeno met een marathon onder de 2:46:28 uur onder de 7:30 uur zou finishen en dus ook zijn eigen record van 7:35:39 uur zou verbreken. En dus zag het er rooskleurig uit.

Sanders fietst nét niet onder de vier uur

Sanders bestormde het loopparcours 10:04 minuut na Frodeno. Met een fietstijd van 4:00:26 uur dook de Canadees nét niet onder de ‘magische’ grens van vier uur, maar hij klokte wel zijn beste fietstijd ooit. Met een racetijd van 4:53:01 uur, lag ook Sanders op schema voor een prachtige eindtijd. Wel leek het erop dat Sanders iets meer moeite had om in het ritme te komen na het fietsen. Zo rende hij ietwat verkrampt de wisselzone uit.

Tekst gaat verder onder afbeelding

(Foto: 3athlon.nl)

Valpartij Frodeno

Het zag er allemaal zo goed uit, totdat Frodeno na de eerste van vier rondes lopen de finishzone door kwam en door een nat tapijt hard uitgleed in de bocht. Even strompelde Frodeno verder voordat hij weer terug in zijn ritme kwam en geconcentreerd verder ging.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Frodeno komt ten val door nat tapijt. (Foto: 3athlon.nl)

Afzien in tweede deel marathon

Sanders zag in de eerste tien kilometer van de marathon zijn achterstand met een kleine twee minuten oplopen. Met een tempo van 3:50 minuut per kilometer haalde de Canadees de eerste elf kilometer een mooie snelheid. Ter vergelijking: Frodeno’s gemiddelde tempo kwam na veertien kilometer lopen neer op 3:45 minuut per kilometer.

Na zo’n 25 kilometer begon Frodeno iets terug te zakken in tempo en dat had alles te maken met de heupklachten die hij overhield aan de val. Ook Sanders begon in het tweede deel van de marathon in te boeten. Zijn gezichtsuitdrukking maakte duidelijk dat de atleet het erg zwaar had en dat was ook te zien aan de tussentijden. Terwijl Sanders nog lang op schema lag voor een finishtijd onder het wereldrecord dat Frodeno in Challenge Roth 2016 zette, veranderde dat in de laatste tien kilometer drastisch. Sanders moest accepteren dat zijn eindtijd hard opliep.

Ondanks dat Frodeno het tempo iets drukte, wist hij sterk door te lopen. Dankzij een marathon van 2:44:21 uur finishte de Duitse atleet met een nieuw wereldrecord, namelijk 7:27:53 uur. Sanders kwam 15:33 minuut later met een nieuw PB van 7:43:26 uur over de finish.

Sanders valt in Frodeno’s armen na de finish. (Foto: 3athlon.nl)