Dankzij een bizar sterke aanval op de fiets reed Quinty Schoens in haar eentje richting de kopgroep, waarna ze nog een net looponderdeel neerzette en een zesde plaats behaalde tijdens de Europe Triathlon Cup in Holten. De wedstrijd werd gewonnen door de Franse Mathilde Gautier, die zich overigens zeer lelijk bezeerde toen ze – net als veel andere atleten vandaag – hard over een oneffenheid viel bij de finishlijn. De tweede plaats ging naar de Engelse Sophie Alden en de eveneens Engelse Olivia Mathias werd derde. Rachel Klamer kwam als zevende over de streep.

Al lag Klamer na het zwemonderdeel goed voorin de race, zo klom ze als vijfde aan wal, slaagde de atlete er niet in om in de kopgroep mee te fietsen. Die kopgroep bestond uit de Australische Emma Jeffcoat, Gautier, Alden en Mathias. Klamer werd uiteindelijk opgepikt door de achtervolgende groep met daarin onder andere Schoens en Robin Dreyling.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Klamer vindt geen aansluiting met de kop tijdens het fietsen. (Foto: 3athlon.nl)

Schoens ontsnapt

Schoens besloot te doen waar zij goed in is: keihard fietsen. De atlete ging er in haar eentje vandoor bij het achtervolgende groepje en probeerde het gat richting de kop op deze manier zo klein mogelijk te houden. Klamer en Dreyling konden niet volgen in Schoens dappere ontsnappingspoging.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Schoens ging er in haar eentje vandoor bij de achtervolgende groep. (Foto: 3athlon.nl)

Schoens sluit voor T2 aan bij eerste dames

Schoens was niet te stoppen in het zadel. Dat de atlete in haar eentje het gat tot de kop aanzienlijk kleiner wist te maken, was al indrukwekkend, maar dat ze uiteindelijk zelfs aansluiting vond met de vier eerste dames, was ongekend. Schoens rende als eerste de tweede wisselzone in en lag er dus fantastisch voor bij aanvang van het lopen. Klamer en Dreyling wisselden een kleine minuut later en lagen op dit punt net binnen de top tien.

Gautier was er op kop meteen goed vandoor. Daarachter zetten Alden en Mathias de achtervolging in. Schoens kwam op een vijfde positie te lopen. Gautier bleek ongenaakbaar en zo liep de Franse atlete dan ook op de zege af. Alden pakte het zilver en het brons was aan Mathias besteed. Schoens zakte in de laatste ronde van het lopen nog terug naar een zesde plaats en Klamer finishte niet veel later als zevende.

Overige Nederlandse prestaties

Robin Dreyling liep lange tijd gelijk op met Klamer, maar nam uiteindelijk genoegen met een vijftiende plaats. Silke de Wolde kwam als 24e binnen, Rani Skrabanja werd 27e, Marit van den Berg finishte met een 44e plaats, Maaike Vooren kwam als 47e over de streep, Eva Cornelisse pakte een 49e plek, Anna Witteveen werd 50e, Joyce Caro 51e, Kim van ‘t Verlaat finishte met een 52e plek, Romy Spoelder kwam op een 54e positie binnen en Kim Groeneveld pakte een 59e plaats.