Jorik van Egdom fietste en rende zojuist voor thuispubliek richting een prachtige vijfde plaats tijdens de Europe Triathlon Cup in Holten. De race werd gewonnen door de Spaanse Sergio Baxter Cabrera, die – net als veel andere atleten – over de finishlijn struikelde. De Spanjaard deelde het podium met de Engelse Jack Willis en de Engelse Thomas Bishop. Mitch Kolkman leverde dankzij zijn veertiende plaats de tweede beste Nederlandse prestatie in Holten.

Kolkman voorin uit het water, Van Egdom in de achtervolging

Kolkman maakte – zoals vaker – het zijn tegenstanders moeilijk tijdens het zwemonderdeel. Samen met de Zwitserse Sasha Caterina legde hij er een flink tempo op in het water. Kolkman klom dan ook gelijktijdig met Caterina als eerste aan wal. Op de fiets zette hij zijn aanval voort, want Kolkman verrichte aanvankelijk veel kopwerk in de hoop het ontstaan van een enorme kopgroep te voorkomen. Daar dacht onder andere Van Egdom anders over, want hij kwam in de achtervolgende groep – van zo’n elf atleten – terecht en moest juist zorgen dat zijn groepje aansluiting zou vinden met Kolkman. De kopgroep van Kolkman telde na enkele kilometers zo’n 25 atleten.

Er werd door een aantal atleten aanvallend gereden binnen de kopgroep. Zo deden onder andere Bishop en de Engelse Ben Dijkstra een poging om bij de kop weg te rijden, waardoor de atleten geen ‘gratis ritje’ kregen en er hard gewerkt moest worden. Toch lukte het de kopgroep aanvankelijk niet om atleten te lossen en om weg te blijven van de achtervolgende groep, want na een paar kilometer voegden de achtergebleven atleten zich toch bij hen. Zo kwamen er ongeveer 40 atleten op kop te rijden.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Kolkman op kop tijdens het fietsen. (Foto: 3athlon.nl)]

Van Egdom terug op kop en in de aanval

Niet lang nadat Van Egdom zich aan kon sluiten bij de kopgroep, besloot hij er alweer vandoor te gaan samen met Bishop. Precies op het moment dat er achterin de groep wat chaos ontstond door een valpartij, sprintten Van Egdom en Bishop er samen vandoor. Later voegden een handjevol atleten zich bij hen en zo bleven er zes atleten aan de leiding over.

Tekst gaat verder onder afbeelding

(Foto: 3athlon.nl)

Van Egdom zakt terug tijdens lopen

Bij aankomst in T2 genoot het groepje van Van Egdom – daarin ook Willis, Baxter Cabrera, de Italiaanse Delian Stateff, Bishop en Dijkstra – een voorsprong van zes seconden. Willis en Baxter waren er meteen goed vandoor. De twee liepen sterk richting de eerste positie, terwijl Van Egdom met Bishop en Dijkstra de achtervolging inzette. Van Egdom moest na een paar minuten een gat laten vallen tot de twee Engelse atleten en kwam zo op een vijfde positie te lopen.

Ondertussen sloeg Baxter Cabrera een groot gat tot de tweede man en werd het al snel duidelijk dat de Spanjaard er vandaag met de zege vandoor zou gaan. Dat deed hij dan ook: na 53:27 minuut kwam hij over de finish. Willis volgde zeven seconden later als tweede en Bishop werd derde (+0:11). Als vierde finishte Dijkstra en Van Egdom – die 16:59 minuut liep – mocht de klok 23 seconden na de winnaar als vijfde stoppen. Kolkman stopte de klok na 54:12 minuut als veertiende.

Overige Nederlandse prestaties

Gjalt Panjer behaalde vandaag een 26e plaats, Victor Goené werd 35e, de 41e plek was voor Jesse Cuijpers, Olaf Jan Bosscher kwam als 50e over de streep, Dorian Horsten noteerde een 55e plek achter zijn naam, Lucas Goené werd 56e, Joey van ‘t Verlaat 57e, Simon den Braber passeerde de streep als 59e, Roel Kwaaitaal werd 63e, Hugo Jan Bosscher 66e en Stijn Jansen 67e.