In een wedstrijd waarin alles constant veranderde, dames veel van posities wisselden en vooral de inhaalslag van Kylie Simpson opviel – ze liep een kleine twintig minuten achterstand goed tijdens de afsluitende marathon, won daarmee vijf posities én pakte daarmee de eindoverwinning – werden toeschouwers zojuist getrakteerd op een prachtige Ironman Asia-Pacific Championships Cairns. Simpson won na 9:06:35.

Tijdens de swim was het Rebecca Clarke die het snelste bleek: na 48:57 minuut kwam zij terug in de wisselzone, met meer dan anderhalve minuut voorsprong op haar eerste achtervolgsters. Die voorsprong verdween echter als sneeuw voor de zon op de fiets en onder andere Chloe Lane en Amelia Watkinson haakten aan.

Het was laatstgenoemde – Watkinson dus – die na 100 kilometer samen gefietst te hebben, solo op avontuur ging en bij de rest wegreed. De voorsprong van anderhalve minuut die ze daarbij pakte, raakte ze in de slotfase op de fiets echter ook weer kwijt en zo was het uiteindelijk Renee Kiley – die later ook was aangehaakt – die als eerste wisselde. Lane volgde op 21 seconden en Watkinson op meer dan twee minuten. Kylie Simpson volgde op 19 minuten en lag toen zesde. Daarmee leek ze vrijwel kansloos voor de overwinning.

Het was vervolgens diezelfde Simpson die aan een ongekende inhaalslag begon en ontzettend hard naar voren liep. Halverwege de marathon had ze al tien minuten van haar achterstand ingehaald en weer tien kilometer later had ze zelfs de leiding in de wedstrijd overgenomen en leek ze voor één van de grootste verrassingen te gaan zorgen. Dat deed ze uiteindelijk ook door na 9:06:35 uur te finishen. Haar looptijd was 2:53.21hr. Watkinson pakte het zilver en gaf met een eindtijd van 9:09:53 uur meer dan drie minuten toe op de winnares. Lane werd derde in een tijd van 9:14:00 uur.

Een verslag van de mannenrace vind je hier.