Michel Butter maakte eind vorig jaar bekend te stoppen als topsporter en zo zijn grootste droom – meedoen aan de Olympische marathon – op te geven. Het kriebelt echter teveel voor de Nederlandse marathonloper en dus gaat hij het toch nog één keer proberen. Opvallend detail: de afgelopen maanden heeft hij veel doorgetraind en daarbij ook regelmatig de fiets gepakt.

Heel vaak gebeurt het niet dat marathonlopers een fiets gebruiken om te trainen, maar Butter heeft dat de afgelopen periode dus wel gedaan. Hij hoopt dat dit zich op 11 april uitbetaalt, want dan staat hij – voor velen dus redelijk onverwacht – aan de start van de NN Mission Marathon in Hamburg. Daar hoopt hij zich rechtstreeks te plaatsen voor de Olympische Spelen in Tokyo. “Ik ga het doen. Ik ga nog één keer alles geven om de Olympische Spelen te halen”, aldus de atleet in gesprek met Nationale Nederlanden. Butter stond nog nooit op de Olympische Spelen, maar werd onder andere zesde tijdens de Marathon van New York (2017). Zijn beste tijd – 2:09:58 uur – liep hij in Amsterdam (2012).

In Hamburg jagen ook de Nederlandse marathonlopers Björn Koreman, Mohamed Ali, Roy Hoornweg, Frank Futselaar, Jill Holterman en Bo Ummels op Olympische kwalificatie. De voorbereiding van Butter was dit jaar in ieder geval anders dan normaal. “Ik heb heel veel plezier in de wijze waarop ik nu mijn sport benader. Ik heb goed getraind en ben er klaar voor”, kijkt hij terug op zijn loop-, maar dus ook zijn fietstrainingen. “Ik kijk ernaar uit om te strijden met de andere Nederlanders.” De eveneens Nederlandse Abdi Nageeye is al geplaatst voor Tokyo.