“Ik voelde me deze week een junk.” Zo begint Maarten van der Weijden een eerlijk en confronterend Instagram bericht. Sinds de topzwemmer de overstap maakte naar triathlon, viel hij flink af. Lange tijd leek het in zijn voordeel te werken, maar deze week kwam Van der Weijden tot de confronterende ontdekking dat hij waarschijnlijk toch te veel van zijn lichaam heeft gevraagd.

“Mijn verbreding van zwemmen naar triatlon is constant balanceren”, schrijft de atleet, die begin 2021 zijn eerste Long Distance finishte. “Balanceren hoeveel trainingsbelasting mijn knieën aankunnen, balanceren hoeveel gewicht ik kan kwijtraken, maar nog steeds wel voldoende heb om goed te kunnen trainen”, legt hij uit.

“Ik viel af van 110 kilo naar rond de 90 kilo. Hoe lichter, hoe makkelijker ik loop en hoe minder belastend voor mijn knieën. Jullie weten dat ik volledig voor doelen kan gaan…vorige week woog ik 88 kilogram, waarbij er in mijn bloed helaas tekenen te zien waren van ondervoeding. Het leek alsof ik mezelf had uitgehongerd.”

Na deze vervelende uitslag, gooide Van der Weijden het drastisch over een andere boeg: “Ik ging meer eten, kon niet stoppen, voelde me als een junk die weer een spuit mocht zetten.” Zo erg dat het zelfs leidde tot buikpijn en slapeloze nachten, gaat hij verder. “Dit was niet goed. Ik leerde een grens door er overheen te gaan.” Van der Weijden zal nu de tijd moeten nemen om te herstellen en hoopt dan weer volop achter zijn dromen aan te jagen. “Mijn streefgewicht is voorlopig 92-93 kilogram.”

Dat de voormalig Olympisch zwemmer van het ene extreme doorslaat in het andere is niet helemaal een verrassing. Eerder vertelde hij al eens dat hij zich volledig in een doel kan vastbijten. Sinds kort is dat doel het volbrengen van een dubbele Long Distance. 21 mei 2021 – in Italië – moet het gaan gebeuren, als het coronavirus dat tenminste toelaat.