Hij wist dat hij door iedereen in de gaten gehouden zou worden en dat iedereen hem wilde verslaan, maar Sam Long hield het hoofd koel tijdens Ironman 70.3 St. George en heeft de wedstrijd zojuist gewonnen. Voor de Amerikaanse topatleet betekende dit dat hij zijn titel van vorig jaar met succes prolongeerde.

Het is geen verrassing meer dat Long – die al het hele seizoen ontzettend goed in vorm is – na het zwemmen wat averij had opgelopen. Zuid-Afrikaan Nicholas Quenet kwam met een tijd van 22:46 minuut als eerste uit het water, op een paar seconden gevolgd door Magnus Manner en Marc Dubrick. De volledige top tien kwam binnen een minuut uit het water, maar dat gold bij lange na niet voor Long. Met een achterstand van 3:17 minuut begon Long als 33e aan het fietsonderdeel en dus moest hij flink in de achtervolging.

Net als dat zijn achterstand met zwemmen geen verrassing was, was het ook geen verrassing dat die achtervolg direct en vol gas werd ingezet en dus ook niet dat Long al meteen mannen begon in te halen en tijd begon goed te maken. Na 20 kilometer was Long al opgerukt naar de elfde plaats en was zijn achterstand geslonken tot 1:44 minuut, halverwege het fietsonderdeel was hij bijna vooraan aangesloten en na 60 kilometer reed hij samen met Maximilian Sperl aan de leiding. Toch moest ook Sperl er in de slotfase van het fietsonderdeel aan geloven, want eenmaal terug in T2 ging Long solo aan de leiding en lag Sperl 41 seconden achter de Amerikaan. Quenet, op dat moment derde, volgde op 3:26 minuut.

Tijdens de halve marathon werd het niet bepaald spannend meer; in ieder geval niet in de strijd om de overwinning. Long vergrootte rap zijn voorsprong en halverwege lag hij al meer dan drie minuten voor op Sperl, terwijl Quenet was weggezakt naar een achterstand van bijna vijf minuten.

Long’s overwinning kwam dan ook niet meer in gevaar en hij won de wedstrijd in een tijd van 3:39:17. De Nieuw-Zeelander Ben Hamilton, die als zesde aan de halve marathon begon, rukte uiteindelijk op naar een mooie tweede plaats in een tijd van 3:46:52. Ook de nummer drie op het podium, Antony Costes, rukte op tijdens de halve marathon. Hij begon als vierde aan de run, maar de Fransman pakte dus een podiumplaats in een tijd van 3:48:19.