Terwijl de PTO vol inzet op hoge kijkcijfers en de triathlonsport probeert bij zoveel mogelijk huishoudens de woonkamer in te brengen, lijkt dat vooralsnog niet echt te lukken. In de Benelux zijn de kijkcijfers in ieder geval tegenvallend: eerst in Miami en ook vorige week in Singapore scoorde het live-programma aanzienlijk lager dan het gemiddelde sportprogramma op dezelfde dag.

Waar in Miami zo’n 70.000 mensen keken naar de verrichtingen van de mannen en vrouwen die daar tijdens de T100 in actie kwamen, was dat nu in Singapore iets hoger: 80.000. Dat is niet heel verwonderlijk, want in Miami vond de vrouwenrace midden in de nacht Nederlandse tijd plaats – en ook nog eens direct na de mannenrace, waardoor de uitzending meer dan acht uur duurde – terwijl in Singapore de races waren verspreid en allebei in de ochtend werden gehouden (de vrouwen op zaterdag en de mannen op zondag). Daarmee was het tijdslot aanzienlijk gunstiger voor Europese kijkers.

Feit is wel dat met iets meer dan 30.000 kijkers voor de vrouwenwedstrijd en iets meer dan 50.000 kijkers voor de mannenwedstrijd, de aantallen veel lager zijn dan de gemiddelde kijkcijfers voor grote wedstrijden als het WK Ironman op Kona, Challenge Roth en zelfs Challenge Almere-Amsterdam. De grootste races trekken honderdduizenden kijkers via online livestreams.

Op Eurosport scoort triathlon niet alleen aanzienlijk lager dan deze grote races, maar ook aanzienlijk lager dan andere sporten die op dezelfde dag worden uitgezonden, zoals wielrennen, mountainbiken, autosport en klimsport. De kijkcijfers voor de Supertri – het WK E-Tri dat in hetzelfde weekend werd uitgezonden – lagen daarnaast nog eens veel lager: rond de 20.000 kijkers. Naar tv-maatstaven zijn dit soort aantallen bedroevend laag.

Net als bij de eerste PTO T100 race in Miami, ontving Eurosport ook na Singapore klachten over de kwaliteit van de livestream en het commentaar. Dat was enigszins opvallend, aangezien de wedstrijd dit keer veel beter in beeld werd gebracht. Online wordt dan ook – en waarschijnlijk terecht – de vraag gesteld of dit aantal kijkers, zo’n 50.000 dus, niet de max is voor een triathlon die live op televisie wordt uitgezonden.

Nederlands succes was er in ieder geval in overvloed. Youri Keulen won de race in Singapore, Els Visser werd derde.